Dita e dytë e “Venecias”: Raporti më 11 tetor

schedule11:06 - 11 Shtator, 2019

schedule 11:06 - 11 Shtator, 2019

Komisioni i Venecias do të dalë më 11 Tetor me një opinion nëse Presidenti i Republikës, Ilir Meta, ka shkelur ose jo Kushtetutën me vendimin për të çdekretuar 30 qershorin si datë për zgjedhjet lokale. Pas takimeve që zhvilluan përgjatë dy ditëve kreu delegacionit të Komisionit të Venecias deklaroi se e kanë një ide mbi ligjshmërinë apo jot ë vendimit të kryetarit të shtetit.

Nuk mbyllën vetëm takimet e fundit por edhe gojën duke mos pranuar të nxitohen të dalin në përfundime.

“Jemi të kënaqur me takimet e zhvilluara në Tiranë. Kemi marrë informacione të mjaftueshme lidhur me atë që kërkonim. Konkluzionet tona do t’i dorëzohet Komisionit Hetimor të ngritur për këtë çështje më 11 Tetor”.

Nuk kanë qëndruar kaq gojëmbyllur deputetët Ulsi Manja e Rudina Hajdari. Veçanërisht përfaqësuesja e opozitës parlamentare që tregohet e drejtpërdrejtë mbi çka i është kërkuar në takim.

Një informacion mbi takimin që kanë zhvilluar këtë të mërkurë ka shpërndarë në rrjetet sociale edhe kryetari i Komisionit Hetimor për shkarkimin e Presidentit.

“Ndamë pikëpamjen që Komisioni Hetimor dhe Komisioni i Venecias do ta trajtojnë këtë rast në aspektin ligjor duke u nisur nga parimet dhe standardet më të larta profesionale dhe kushtetuese dhe me objektivitet maksimal , me qëllim vendosjen e një tradite juridike parlamentare të parin në llojin vet për Shqipërinë”.

Gjatë qëndrimit në Tiranë, delegacioni i Komisionit të Venecias zhvilloi takime edhe me Presidentin e Republikës, kryetarin e Kuvendit, kryeministrin Rama, përfaqësues të mazhorancës dhe opozitës brenda e jashtë Parlamentit. Mendimin e fundit ia morën anëtarëve të Shoqërisë civile.

Konkluzionet e Komisionit të Venecias do të qartësojnë edhe idetë e Komisionit Hetimor për Kontrollin e Ligjshmërisë së Veprimtarisë së Kreut të Shtetit. Opinioni i ekspertëve të huaj do t’i bashkangjitet dhe raportit final që do të votohet nga parlamenti./ABC News Albania 24/7