DASH publikon raportin për Shqipërinë: Mosndëshkimi problem kryesor në vend

schedule19:12 - 13 Mars, 2019

schedule 19:12 - 13 Mars, 2019

Departamenti amerikan i Shtetit publikoi raportin mbi të drejtat e njeriut në botë. Në pjesën pëqr Shqiperinë, vihet në dukje së janë sporadike rastet kur zyrtarët që kryejnë abuzime ndiqen penalisht dhe dënohen.

Mosndëshkimi është një ndër problemet kryesore që rendit Departamenti Amerikan i Shtetit në raportin mbi të drejtat e njeriut në botë.

“Ndjekja penale dhe sidomos dënimi i zyrtarëve që kryenin abuzime ishte sporadik dhe jokonsistent”, vë në dukje ky raport.

Sipas tij, zyrtarët, politikanët, gjyqtarët dhe personat me interesa të fuqishme biznesi shpesh ishin në gjendje të shmangnin ndjekjen penale. Në përgjigje të kësaj,- vijon raporti- autoritetet kanë ndërmarrë një veting të monitoruar ndërkombëtarisht të gjyqtarëve dhe prokurorëve dhe kanë skualifikuar një numër të konsiderueshëm zyrtarësh për pasuri të pashpjegueshme ose lidhje me krimin e organizuar.

Në raportin  Departamentit Amerikan të Shtetit, thuhet gjithashtu se korrupsioni vazhdoi të ishte një problem serioz në qendrat e paraburgimit.

“Edhe pse qeveria ka mekanizma për të hetuar dhe dënuar abuzimin dhe korrupsionin, korrupsioni në radhët e policisë mbeti problem”- vijon raporti i DASH.

Në raport vërehen gjithashtu edhe problemet në fushën e medias.

“Media e pavarur ishte aktive dhe shprehu një larmi pikëpamjesh, megjithëse pati përpjekje për të ushtruar presion politik dhe ekonomik të drejtpërdrejtë dhe të tërthortë mbi median”, nënvizohet në raportin për lirimin e mediat te publikuar nga Departamenti Amerikan i Shtetit./abcnews.al