Doktor Nigma Talib beson se shumë probleme të lëkurës lidhen me sheqerin, verën, bulmetin dhe glutenin. Nëse mund të identifikoni se çfarë lloj fytyre keni dhe çfarë po shkakton problemet tuaja, do të dini se çfarë duhet të eliminoni nga dieta juaj.
Fytyrë “sheqer”.
Simptomat:
Balli ka linja dhe rrudha, qeska poshtë syve, puçrra në fytyrë, puçrra cistike, lëkurë më të hollë, ngjyrë gri të errët ose të zbehtë.
Pse sheqeri ndryshon fytyrën tuaj:
Shumë sheqer mund të dobësojë kolagjenin në lëkurë dhe të rrisë nivelet e insulinës, duke e bërë fytyrën të duket e larë dhe e butë. Sheqeri gjithashtu rregullon nivelin e baktereve në trupin tonë dhe kjo çon në ndryshime në fytyrë, shpatulla dhe gjoks. Sheqeri gjithashtu hollon vetullat dhe flokët.
Fytyra “qumësht”.
Simptomat:
Qepalla të fryra, rrathë të zinj dhe “qeska” poshtë syve, puçrra dhe skuqje në fytyrë, por faqe të zbehta dhe puçrra në mjekër.
Pse produktet e qumështit ndikojnë në fytyrë:
Edhe nëse nuk mendoni se jeni intolerant ndaj laktozës, mund të jeni. Ndërsa plakemi, ne humbim enzimat që na ndihmojnë të tretim në mënyrë efektive laktozën dhe kjo mund të bëjë që sistemi ynë imunitar të çlirojë kimikate inflamatore.
Fytyra “gluten”.
Simptomat:
Akne në ballë, faqe dhe nofulla, fytyrë e fryrë, skuqje në faqe dhe/ose pika të kuqe, si dhe puçrra në mjekër.
Pse gluteni ndryshon fytyrën tuaj:
Gluteni shkakton procese inflamatore dhe e lë fytyrën tuaj të fryrë. Gjithashtu mund të shkaktojë pigmentim të lëkurës, duke çuar në njolla të moshës, por ndikon edhe në ekuilibrin riprodhues në trup, për këtë arsye shfaqen puçrra hormonale në mjekër./abcnews.al