20 vjet pas sulmeve të 11 Shtatorit, mijëra njerëz vuajnë nga efektet shëndetësore të pluhurit toksik

schedule14:30 - 9 Shtator, 2021

schedule 14:30 - 9 Shtator, 2021

Një Qendër e re Botërore e Tregtisë qëndron në Manhattanin e poshtëm 20 vjet pas 11 Shtatorit 2001, por mijëra njerëz që ishin atje atë ditë, vazhdojnë të ndiejnë efekte shëndetësore të lidhura me sulmin terrorist.

Më shumë se 80,000 personat e parë që janë përgjigjur janë regjistruar në Programin Shëndetësor të Qendrës Botërore të Tregtisë, një nismë e Institutit Kombëtar për Sigurinë dhe Shëndetin në Punë të krijuar sipas Aktit Shëndetësor Zadroga 9/11 të vitit 2010, i cili siguron kujdes pa pagesë për ata me kushte shëndetësore të lidhura me sulmet.

Për më tepër, ai mbikëqyr kujdesin e më shumë se 30,000 civilëve që mbijetuan nga ngjarjet e asaj dite, përfshirë ata që jetuan dhe punuan në lagje dhe studentët në shkollat ​​aty pranë.

Të dy numrat janë rritur gjatë dekadës së fundit, me numrin e të regjistruarve me përgjigje të parë në rritje me rreth 40% që nga viti 2011 dhe popullsia e të mbijetuarve nën kujdes është rritur trefish që nga viti 2016. Shumë prej tyre kanë kancer.

Këto tendenca ka të ngjarë të vazhdojnë, pasi rastet e reja të kancerit në mesin e të mbijetuarve nga sulmet pritet të dalin për shkak të “vonesës” së sëmundjes, sipas specialistes së mjekësisë mjedisore dhe të punës Dr. Iris G. Udasin.

“Për shkak të vonesës së kancerit dhe problemeve të tjera shëndetësore, të tilla si diabeti dhe sëmundjet e zemrës, duke u zhvilluar me moshën, ne po shohim të mbijetuar që kishin qenë të shëndetshëm për vite vetëm tani duke hyrë në program”, tha Udasin, drejtor i Qendrës së Përsosmërisë WTC në Universitetin “Rutgers”.l.k/abcnews.al