10 gabimet që bëjnë të rinjtë kur bëhet fjalë për paratë

schedule11:43 - 24 Prill, 2021

schedule 11:43 - 24 Prill, 2021

Sipas një studimi, gati 1/3 e të rriturve të rinj nuk dinë sesi të menaxhojnë paratë dhe të kenë një stabilitet të të ardhurave. Të mësuarit sesi të trajtojmë siç duhet paratë tona dhe si të marrim vendime të duhura financiare kur jemi të rinj është diçka që ne na duhet ta mësojmë. Më poshtë abcnews.al do ju tregojë 11 gabimet që bëjnë të rinjtë kur bëhet fjalë për paratë.

1. Shoqërimi me njerëz të pasur

Nëse rrini me njerëz më të pasur se vetja, do të detyroheni dhe ju të bëni shpenzime që portofoli juaj nuk i përballon. Është e rëndësishme të dini kufirin tuaj dhe të mos merrni borxhe, vetëm për t’u përputhur me stilin e jetës së dikujt tjetër që është i pasur. Mbi të gjitha suksesi dhe paratë mund të vijnë në faza të ndryshme të jetës për disa njerëz.

2. Mos shpenzimi në mënyrë të duhur të pagës tuaj

Menaxhimi i duhur i financave tuaja dhe mësimi për ta bërë atë sa më shpejt të jetë e mundur, do të jetë jashtëzakonisht e rëndësishme për ju. Në fakt buxheti 50/30/20 është një rregull i thjeshtë që ju mund ta ndiqni për të pasur stabilitet financiar. Shpenzoni 50/5 të të ardhurave quaja në qira, ushqim, transport dhe fatura, 20% për kursime dhe shlyerje borxhi dhe 30 të tjera për gjërat që ju doni, informon abcnews.al.

3. Porosisni ushqim jashtë

Kur ktheheni në shtëpi dhe nuk keni ushqim të ngrohtë për të ngrënë, tundoheni të porosisni jashtë. Kjo do të thotë që ju po i harxhimi paratë tuaja për ushqim kur gjendja juaj financiare nuk e përballon. Në vend të kësaj, blini vetë gjërat që ju duhen në një dyqan ushqimoreje dhe gatuani. Kostoja do të jetë shumë më e ulët.

4. Marrja e një karte krediti shumë herët

Marrja e një karte kreditit shumë herët mund të jetë e mirë për kredinë tuaj, por vetëm nëse ju jeni të përgjegjshëm. Nëse nuk keni të bëni me pagesa mujore, por ndjeni dëshirën për të blerë shumë gjëra që ju mund ose nuk ju duhen. Është më mirë të prisni derisa të keni një punë, informon abcnews.al.

5. Mos planifikimi për pension

Ju mund të mos dëshironi të mendoni kaq larg kur jeni në të 20-tat tuaja, por ky është një gabim. Ju duhet të vendosni para në një llogari pensioni sa më shpejt që të mundeni, sepse me kalimin e kohës ato do të mbledhin interes dhe do të merrni më shumë para për të shpenzuar në vitet tuaja të arta.

6. Injorimi i sigurimeve

Ju mund të ndiheni superhero në të 20-tat tuaja, por nuk jeni të pathyeshëm dhe duhet të mendoni se mund të aksidentoheni, të sëmureni apo të keni fatkeqësi të tjera. Prandaj sigurimet janë të nevojshme. Për shembull, sigurimi shëndetësor mund t’ju kursejë mijëra dollarë në rast se ju ndodh ndonjë gjë e keqe. Është e rëndësishme ta mbani veten të mbrojtur, informon abcnews.al.

7. Mos ndërmarrja e rreziqeve

Ndoshta nuk ju pëlqen puna juaj aktuale si shitëse ose vajtja në punë me urban, por jeni shumë i frikësuar për të lënë duhanin, sepse të paktën keni të ardhura të qëndrueshme dhe puna ndihet e sigurt. Sidoqoftë, nëse kjo nuk është ajo që dëshironi të bëni në jetën tuaj, nuk duhet të keni frikë të rrezikoni, veçanërisht në të 20-tat tuaja. Mund të merrni një pagë të ulët diku tjetër, por nëse është një punë që ju pëlqen dhe dëshironi ta bëni, atëherë nuk do të keni frikë ta filloni atë. Jemi të sigurt që e ardhmja juaj do të jetë më e mirë. Dhe në fund të fundit, të 20-tat është koha më e mirë për të mësuar aftësi.

8. Zotërimi i një kafshe shtëpiake shumë herët

Marrja e një kafshe shtëpiake në moshë të re është një tjetër ide jo e mirë. Edhe pse mund të jeni adhurues të tyre, përsëri ato duan shumë para për t’u kujdesur, sepse ata kanë nevoja. Kujdesja ndaj tyre mund të marrë një pjesë të mirë të rrogës tuaj, dhe ju e dini që nuk mund ta përballoni. Kafshët shtëpiake janë një përgjegjësi e madhe dhe e rëndësishme, informon abcnews.al.

9. Shpenzimet për ta bërë veten të ndiheni të lumtur

Shumë prej nesh ndoshta kanë blerë diçka që nuk u duhej domosdoshmërisht, por vetëm sepse i ka bërë të ndihen mirë. E vërteta është se këto lloj blerje mund të na bëjnë të ndihemi mirë në fillim, por nuk janë zgjidhja e problemeve tona. Gjithçka që bëni është të harxhoni paratë e fituara me mund në gjëra të panevojshme.

10. Largimi nga shtëpia e prindërve

Ju mund të mendoni se sapo të arrini moshën 18-21 vjeç duhet të largoheni nga shtëpia e prindërve për të qenë të pavarur. Por para se të zhvendoseni në një shtëpi tjetër, siguroheni që të mësoni se çfarë do të thotë fjala pavarësi. Zhvendosja vetëm do të thotë të pagani vetë qiranë dhe faturat, të gatuani vete dhe të kujdeseni vete për gjithçka në shtëpi. Është mirë që të prisni para se të lëvizni, pasi të keni një punë të denjë, të qëndrueshme dhe me të ardhura të mira. Atëherë do të jetë koha e duhur./e.b-abcnews.al