Viti i ardhshëm i rëndësishëm për Europën

schedule12:17 - 10 Shkurt, 2018

schedule 12:17 - 10 Shkurt, 2018

Në një intervistë për mediat greke, ish kryeministri Italian Enrico Leta u shpreh se 2019 do të jetë një vit i rëndësishëm për Bashkimin europian, pasi në tre institucionet kryesore të saj do të ketë ndryshime thelbësore.

Viti i ardhshëm do të jetë një vit i rëndësishm për të ardhmen e europës, duke marrë në kosnideratë se tre nga institucionet e saj më të rëndësishme do i nënshtrohen ndryshimeve të mëdha.

Do të jetë hera e parë që do të zgjidhet një kryetar për Bankën Qendrore Europiane, do të krijohet një komision i ri europian si dhe do të mbahen zgjedhjet parlamentare.

Në një intervistë për mediat greke, ish kryeministri Italian Enrico Leta u shpreh se ndryshimet në këto institucione nuk mund të shihen si të ndara nga politika. Ai theksoi se është shumë i rëndësishëm emri i atij që do të drejtojë bankën qendrore europiane, pasi nga politikat e tij do të varet dhe zhvillimi në vendet e BE-së.

Leta vuri theksin dhe tek pakënaqësia në rritje tek shumë qytetarë në Europë. Sipas tij rreth 20 vjet më parë italianët dhe grekët ishin në krye të listës të atyre që ndiheshin europianë dhe e konsideronin veten të tillë. Ndërsa tani janë në fund të kësaj liste.

Europa aktualisht është në një pikë kritike përballë problemeve serioze të brendshme në një kohë ku cdo gjë është e pasigurtë. Ish kryeministri Italian u shpreh se Euroopa duhet të zgjedhë mes madhështisë dhe rëndësisë.

Njerëzit që do të zgjidhen për postet kyçe, do të vendosin dhe rrugën që BE do të ndjekë, dhe institucionet që do të drejtojnë duhet të bëjnë të qartë se qytetarët do të jenë prioritet.

Leta tha se nëse zgjidhen anëtarë të parlamentit europian që janë indiferentë ndaj interesave të përbashkta, nëse zgjidhen qeveri që nuk u intereson e ardhmaj e europës, nëse këto qeveri zgjedhin komisionerë që nuk nuk kanë vision dhe guxim për ta implementuar, atëherë i gjithë projekti do të dështojë. SIpas tij është një fat i madh për Bashkimin Europian, që Emanuel Macron është president i Francës dhe Angela Merkel e Martin Schulz arritën një marrëveshje për koalicionin qeverisës në Gjermani./abcnews.al