Tregu në alarm, pse u “rrëzuan” kriptomonedhat

schedule11:36 - 22 Janar, 2022

schedule 11:36 - 22 Janar, 2022

Bitcoin, kriptomonedha me vlerën më të madhe të tregut në botë, ra nën 40,000 dollarë të premten në nivelin më të ulët që nga gushti i 2021, sipas CoinDesk. Vlera e Bitcoin ra në 8.7% përpara se të rifitonte terren dhe të tregtohej me 38,616,17 dollarë, duke rënë me 6.7% ditën e enjte dhe mbi 40% nga niveli rekord i saj në nëntor 2021.

Është e zakonshme të shohim rënie të vlerës së Bitcoin pas rënies së tregut të aksioneve, duke konfirmuar shqetësimet e investitorëve se si rritja e normës së interesit të Rezervës Federale do të ndikojë në tregjet e tjera.

Clara Medalie, drejtoreshë kërkimore e të dhënave të tregut të kriptomonedhave Kaiko, tha se kriptovalutat nuk janë më një aset që nuk mund të rrezikohet.

“Kriptovalutat nuk janë më një aset që nuk mund të rrezikohet dhe po i përgjigjen ndryshimeve në politikën globale,” tha Medalie.

Rënia e vlerës së Bitcoin  përkoi me një rënie prej 20% të aksioneve të Netflix , duke humbur mbi 40 miliardë dollarë të kapitalizimit të tregut pasi gjigandi i transmetimit njoftoi se pret të shtojë dukshëm më pak abonentë gjatë këtij 3 mujori sesa një vit më parë, raporton abcnews.al

Ndoshta arsyeja më e madhe për rënien e vlerës së Bitcoin, megjithatë, mund t’i atribuohet planeve të Rusisë për ndalimin e monedhës, sipas Jason Deane, një analist në firmën kërkimore të aseteve digjitale Quantum Economics.

Thashethemet për ndalimin e minierave ruse, efektet e zvogëlimit të programeve dhe shqetësimet e vazhdueshme rregullatore në juridiksione të caktuara kanë ndikuar në vendimet e tregtisë dhe investimeve sesa në bazat themelore afatgjata, tha Deane.

“Në të njëjtën kohë, rritja e përdorimit dhe adoptimit të Bitcoin në ekonomitë me inflacion të lartë krijon një tablo konfuze të tregut.”

Dy platforma të sigurta ku ju mund të bëni investimet tuaja në kriptomonedha janë Binance dhe cex.io. Këto dy platforma pranojnë pagesa edhe nga Shqipëria dhe Kosova. /abcnews.al