Takimi i parë i komitetit parlamentar të stabilizim asociimit BE – Shqipëri

schedule08:52 - 13 Shkurt, 2018

schedule 08:52 - 13 Shkurt, 2018

Zbatimi i reformës në drejtësi, çështja Tahiri si dhe lufta kundër kanabisit ishin disa nga temat e disktuara në ditën e parë të takimit të komitetit të stabilizim asociimit mes BE dhe Shqipërisë.

Diskutimi u organizua në bazë të rendit të ditës ku çështja Tahiri, kultivimi i kanabisit dhe procesi i vënies në zbatim të reformës u kthyen në lejtmotiv të bisedës. Për dy të fundit, përgjigjen e dha ambasadorja e BE, Romana Vlahutin.

Ministri i jashtëm Ditmir Bushati, si për të përforcuar të dy rastet, përdori kartën e cedimit të pushtetit në emër të drejtësisë së ardhur nga jashtë.

Sa i përket pikës së rendit të ditës përgjegjëse për progresin në implementimin e reformës në drejtësi dhe procesit të vettingut…

Për opozitën gjëndja e asaj që quhet reform në drejtësi por që është shumë larg saj sot, është kjo..

Dakordësia nuland-hahn ishte që duhej konsensusi i opozitës. Nga shtatë ligjet vetëm njëri me consensus. Disa prej këtyre ligjeve janë gjetur në shkelje nga GJK. Nuk është ligji i vettingut ligji kryesor i reformës është ai i KLP KLGJ. Kush thotë është humbje kohe ankimimi në GJK . Ka kandidatë që ONM i sheh të paaftë ka dhe të tjerë ish gjyqtarë dhe ish prokuror. Procesi është nul.

Sai përket dialogut politik në funksion të integrimit europian të Shqipërisë ..

Do duhen shumë reforma dhe ligje të tjera që merren me shumicë të cilësur, pra me një bashkëpunim të madh mes qeveris dhe opozitës. Baza vjen nga diskutimet politike. Dialog politik do të thotë një grup masash.

Takimi do të zgjasë dy ditë, në përfundim të të cilit pritet të miratohen edhe rekomandimet e përbashëta. Kjo vjen pas diskutimit ku rendi i ditës prek edhe çështje të nxehta sa i përket integrimit të Shqipërisë në BE./abcnewsa.al