Tabaku: Ndryshimet e ligjit për PPP-të të vonuara

schedule16:55 - 30 Janar, 2019

schedule 16:55 - 30 Janar, 2019

Draftin e propozuar nga Minsitria e Ekonomisë dhe financave për kufizimin e kontratave të partneritetit publik privat prej datës 1 Korrik, s ai përket ofertave të pakërkuara për investimet në infrastrkuturë, nënkryetarja demorkate e komisionit të ekonomisë Jorida Tabaku, e sheh si të vonuar dhe pakuptimtë.

“Pas presionit të opozitës për impaktin negativ që kanë patur ofertat e pakërkuara dhe koncesionet e pa studiuara em kosto të larta e të fryra që thjesht sjellin shërbime që dueht ti sillte shtetit ek qytetarët, qeveria më duekt se është vonë pasi çdo aks rrugor është tenderuar pa oferte të kërkuar… nëse e ka seriozisht i ndalont ë gjitha kontratat e pakërkuara te projektit 1 miliaord që ka shkuar 2.9 miliard momentalisht”. 

Është ky një nga shqetësimet e ngritura në raportin e Fondit Monetar Ndërkombëtar i cili kambanës së alarmit për kontratat PPP të qeverisë i ra më fort se kurrë.

“T ë gjitha të theksuara me forcë nga pd, një konfirmim i situatës si e kemi parë ne… së pari thontë që kontratat 1 miliard kanë shkuar në 2.9 miliars, 13-15% të PPB”. 

Gjithashtu FMN thekson edhe akumulimin e borxhit, sipas Tabakut.

 “Borxhi shkon në 71% bashkë me ppp shkon në 84%… nga ana tjetër e ka bërë procesin jo konkurues duke lënë jashtë firma të rëndësishme dhe partnerë strategjik që mund të ishin investitorë të huaj”. 

Anulimi i këtyre kontratave, premtim i Partisë Demokratike me argumentin se janë korruptive dhe në dëm të interesit të vendit, për Tabakun u provua të jetë vetëm çështje e vullnetit të qeverisë.

“Ne nuk i zotërojmë kontratat. nuk n i kanë vënë në dispozicion. fakti që qeveria u tërhoq nga një nga kto kontrata nuk ka pasoja. kur qeveria do mund të tërhiqet”. 

Demokratët kanë numëruar 60 ndryshime fiskale në 5 vjet qeverisje të socialistëve, arsye kjo e largimit jo vetëm të investitorëve të vendit, të cilët ndihen të pasigurt, por edhe atyre të huaj./abcnews.al