Studimi:”Bombardimi” për tre minuta në ditë i syrit me dritë të kuqe, përmirëson shikimin

schedule12:27 - 2 Korrik, 2020

schedule 12:27 - 2 Korrik, 2020

Ashtu siç lani dhëmbët çdo natë për t’i mbrojtur ata, edhe nëse shikoni një drite të kuqe për disa minuta mund të kthehet në rutinë pasi ka efekt në mbrojtjen e shikimit tuaj. shkruan Good News Network.

Sipas një studimi të ri të botuar këtë javë në revistën shkencore të Gerontologjisë, të shohësh një dritë të kuqe për 3 minuta mund të ketë një efekt dramatik në përmirësimin e shikimit ndërsa plakemi.

Nëse rezultatet përsëriten në studimet e ardhshme, dhe miratohen nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA, drita mund të krijojë një epokë të re në të cilën miliona njerëz do të kenë qasje në terapinë e lehtë të ndjekur nga shtëpia.

Kjo do t’u jepte atyre një shtresë të re mbrojtjeje kundër proçeseve natyrore të plakjes që ndikojnë në  ndjeshmërinë e syve ndaj dritës dhe aftësisë për të dalluar ngjyrat.

Drita stimulon shëndetin e mitokondrisë, që është si bateri në qelizat tona. Dhe për shkak se mitokondria është e përfshirë në një gamë të gjerë sëmundjesh, njohuri si këto mund të ndihmojnë në trajtime të reja për sëmundje, përfshirë Parkinson dhe diabetin.

Eksperimenti tregoi se nga trajtimi me dritë të kuqe përfitojnë të moshuarit. Fuqia e qelizave supozitore u përmirësua tek një e peseta e personave mbi 40 vjeç. Tek më të rinjtë nuk u vu re asnjë lloj ndryshimi.

Qelizat receptuese të dritës në retinë dobësohen me moshën dhe prandaj shikimi ynë dobësohet.

“Ky konstatim vlen veçanërisht për moshat mbi 40 vjeç,” thotë Jeffery. “Ndjeshmëria e retinës dhe perceptimi i ngjyrave bëhen gradualisht më të dobëta me moshën.”/abcnews.al