Studimi SHBA-Kinë: Ndotja e ajrit dëmton inteligjencën

schedule13:00 - 28 Gusht, 2018

schedule 13:00 - 28 Gusht, 2018

Studiuesit amerikanë dhe kinezë kanë zbuluar se ndotja e ajrit dëmton inteligjencën e njeriut. Gjithashtu rrit rrezikshmërinë e disa sëmundjeve të tjera.

Ekspozimi kronik ndaj ndotjes së ajrit mund të lidhet me inteligjencën e njeriut, sugjeron një studim i ri në Kinë. Studiuesit besojnë se ndikimi negativ rritet me moshën dhe prek njerëzit me më pak arsim në rastet më të këqija. Mbi katër vjet, matematikat dhe aftësitë verbale të rreth 20,000 njerëzve në Kinë u monitoruan nga studimi amerikano-kinez. Studiuesit besojnë se rezultatet kanë rëndësi globale, me më shumë se 80% të popullsisë urbane në botë që marrin frymë nivele të pasigurta të ndotjes së ajrit. Megjithatë, duke krijuar një lidhje midis ndotjes dhe rezultateve më të ulëta të testit, studimi nuk ka provuar shkakun dhe efektin.

Studimi – i cili përfshin hulumtuesit nga Universiteti i Pekinit dhe Yale University në SHBA – u bazua në matjet e dioksidit të squfurit, dioksidit të azotit dhe grimcave më të vogla se 10 mikrometra në diametër ku pjesëmarrësit jetonin. Nuk është e qartë se sa secila prej këtyre tre ndotësve duhet të fajësohet. Monoksidi i karbonit, ozoni dhe grimcat e mëdha nuk ishin përfshirë në studim. Përshkruar si një vrasës i padukshëm, ndotja e ajrit shkakton rreth 7 milionë vdekje të parakohshme në vit në mbarë botën, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

“Ne japim dëshmi se ndikimi i ndotjes së ajrit në testet verbale bëhet më i theksuar kur njerëzit janë më në moshë, veçanërisht për meshkujt dhe më pak të arsimuarit”, është zbuluar tek studimi. Ndotja gjithashtu rrit rrezikun e sëmundjeve të tilla si Alzheimer dhe forma të tjera të demencës, sugjeron studimi. Në këtë studim, u testuan njerëz nga të dyja gjinitë e moshës 10 vjeç e lart në mes të 2010 dhe 2014, me pyetje të standardizuara. Studimet e mëparshme zbuluan që ndotja e ajrit ka ndikim negative tek aftësitë nxënëse të studentëve. /abcnews.al