Skuqeni në fytyrë? Zbulojeni se çfarë do të thotë dhe pse ndodh!

schedule09:53 - 22 Shkurt, 2021

schedule 09:53 - 22 Shkurt, 2021

Në përgjithësi, njerëzit priren të mendojnë se mund të kontrollojnë reagimet e tyre. Por ne harrojmë se ekzistojnë disa reagime që jemi të pavullnetshëm t’i kontrollojmë, sepse thjesht nuk mundemi. Për shembull, skuqjen në fytyrë. Skuqja është një përgjigje spontane që ne nuk e bëjmë me qëllim, por as nuk mund ta fshehim.

Skuqja është një reagim kaq i mirëfilltë dhe unik, mund të jetë i vështirë për t’u kuptuar, kështu që ne më poshtë ju kemi sjellë një shpjegim për këtë përgjigje fizike shumë autentike

Çfarë ndodh me trupat tanë kur skuqemi?

Trupi i njeriut pëson një sërë reagimesh. Skuqja duket se është një reagim i natyrshëm ndaj diçkaje që duhet sistemi nervor simpatik, i cili është përgjegjës për disa nga përgjigjet e shpejta të pavullnetshme të trupit.

Ky sistem percepton disa lloje specifike të emocioneve. Ai u dërgon mesazh gjëndrave të veshkave për të lëshuar një hormon të quajtur adrenalinë, i cili është gjithashtu përgjegjës për shkaktimin e skuqjes. Ku ky hormon lirohet, rrahjet e zemrës fillojnë të shtohen, enët e gjakut zgjerohen dhe normalist rritet niveli i oksigjenit në gjak dhe rrjedhja e gjakut, informon abcnews.al.

Kërkimet kanë gjetur prova se zonat më të ndjeshme ndaj skuqjes, të tilla si faqet, qafa dhe veshët, kanë një strukturë anatomike që bën të mundur këtë reagim spontan të pa kontrollueshëm.

Shkaqet e mundshme të skuqjes

Ne tashmë e mësuam procesion e brendshëm që shkakton skuqjen, që është vetëm një përshkrim i asaj çfarë ndodh në trupat tanë. Është gjithashtu e rëndësishme të dimë se çfarë e shkakton një përgjigje të tillë.

Emocionet: Sikleti, ndroja, rënia në dashuri apo edhe zemërimi mund të jenë arsyeja pse disa pjesë të fytyrës tonë skuqen.

Temperatura: Nëse temperaturat e trupit rriten për shkak të nxehtësisë ose ushtrimeve fizike, ka të ngjarë të skuqeni. Në mënyrë të ngjashme, i ftohti ekstrem bën që veshët, hunda dhe faqet tuaja të skuqen, informon abcnews.al.

Ethet: Kur temperaturat e trupit tonë rritin për shkak të një procesi viral, është e zakonshme që të skuqemi.  Nëse kjo është arsyeja, sapo të mos keni më ethe, skuqja do largohet.

Ushqimet ose pija: Nëse hani diçka që është shumë pikante ose pini diçka që është shumë e nxehtë ka shumë mundësi të pësoni skuqje në fytyrë.

Qasje të ndryshme për të kuptuar skuqjen

Komuniteti shkencor, edhe sot, ende nuk ka gjetur një shpjegim të qartë qëllimin e skuqjes në jetën tonë. Megjithatë, shkencëtarët kanë dalë me teori dhe kanë paraqitur hipotezat e tyre, sipas provave që kanë gjetur. Këto 3 teori aktualisht janë ato më të pranuarat ose më të besueshme.

Teoria e komunikimit: Sipas këtij propozimi, skuqja ka funksionin e transmetimit të informacionit te bashkëbiseduesit tanë ose te njerëzit e tjerë përreth nesh. Kjo do të thotë, ne do të ofronim informacion pa komunikuar verbalisht. Me sa duket, skuqja na ndihmon të rikuperojmë dhe ruajmë fytyrën. Në të njëjtën kohë, u lejon të tjerëve të kenë ose të rifitojnë besimin e humbur tek personi që skuqet, informon abcnews.al.

Vëmendje e padëshiruar shoqërore: Kjo teori pretendon se skuqja duket si një mënyrë që personi që na shikon të kuptojë shpejt se nuk jemi të kënaqur me vëmendjen që po na japin. Prandaj, është diçka krejtësisht e pashmangshme dhe lind në përgjigje të situatave kur jemi duke u vëzhguar, vlerësuar ose thjesht nga ato që ndiejmë se janë shumë interes ose vëmendje e padëshiruar nga një person tjetër.

Ekspozimi: Në këtë rast, skuqja do të shfaqej si një përgjigje ose si pasojë e frikës se mund të zbulohej një lloj informacioni privat, sekret ose gënjeshtër. Sipas kësaj teorie, është një mënyrë për të treguar që ajo që po thuhet është e vërtetë./e.b-abcnews.al