Shpallja e vakancave, Krasniqi: Marrëveshja do imponohet nga ndërkombëtarët

schedule14:30 - 27 Shkurt, 2019

schedule 14:30 - 27 Shkurt, 2019

Kriza politike në Shqipëri,  krijuar nga dorëheqjet e deputetëve të opozitës parlamentare, ndërthurur me historinë e afërt të marrëveshjes së 17 Majit 2017, sot dikton një zgjidhje me marrëveshje të imponuar nga ndërkombëtarët, sipas studiuesit politik Afrim Krasniqi.

KQZ ka marrë në dorëzim njfotimin nga Kuvvendi për vakancat e krijaura. Rregullorja dhe Kodi njohin Këshillit per Rregulloren që të merret me çdo çështje që ka të bëjë më mandatin e deputetit.

Për Krasniqin edhe pse është në interesin e KQZ-së të zbatojë me rigorozitet ligjin dhe procedurën, për te evituar një ankimim të mëvonshëm, duke marrë parasysh mungesën e përfaqësuesve të opozitës në komision, në një situatë të jashtëzakonshme, janë detajet ato që mund të përcaktojnë fatin e gjithë procesit. E tillë do të jetë procedura e zëvendësimit të 57 vakancave të njoftuara.

Një tjetër procedurë që mund të ndikojë në rezultat është ajo e shprehjes individuale të deputetëve për heqjen dorë nga mandati apo pranimi i vullnetit politik të opozitës.

Kjo bazuar në formulën që ka prodhuar rrugëzgjidhjet jo vetëm në Shqipëri por edhe rajon, ajo e dalë nga vullneti politik i shprehur nëmarrëveshje mes palëve.

Skenarët janë disa, por për Afrim Krasniqin, marrëveshja pritet të imponohet nga jashtë.

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve i ka dhënë 10 ditë afat deputetëve të dorëzojnë formularin e vetëdeklarimit, ndërkohë që kandidatët e listave shumë-emërore të demokratëve kanë firmosur paraprakisht refuzimin e mandatit të deputetit, por pavarësisht ksaj, për Krasniqin, mungesa e përfaqësimit të opozitës në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve, do të shtyjë këtë të fundit të zbatojë me rigorozitet procedurat ligjore, për të evituar shfrytëzimin e artificave ligjore për ankimim që mund të vijnë nga opozita./abcnews.al