Shkencëtarët kinezë kanë krijuar një veshkë njeriu nga embrionet e derrit

schedule19:03 - 7 Shtator, 2023

schedule 19:03 - 7 Shtator, 2023

Shkencëtarët nga instituti në qytetin kinez Guangzhou arritën të zhvillojnë indet e veshkave me qeliza kryesisht njerëzore nga embrionet e derrit, duke i hapur rrugën “prodhimit” të organeve për dhurim.

Ekipi, i udhëhequr nga Liangzue Lai i Institutit të Biomjekësisë dhe Shëndetit, publikoi studimin në revistën shkencore Stem Cell.

Puna e tyre varej nga “ndërprerja” e gjeneve SIX1 dhe SALL1 në embrione me ndihmën e Crispr/Cas, një mjet që shpesh përshkruhet si gërshërë gjenetike.

Kjo do të thotë se embrionet nuk kanë zhvilluar veshkën e derrit dhe se është formuar një hendek në të cilin është krijuar nga kordoni i kërthizës i ashtuquajturi “pluripotente”, pra qelizat burimore njerëzore.

Veshkat e zhvilluara në këtë mënyrë përmbanin më shumë se një të tretën e qelizave të derrit, të cilat mund të mos lejojnë transplantin, thanë shkencëtarët, të cilët theksojnë se procedura duhet ende të përmirësohet./abcnews.al