Sa të rrezikuar janë fëmijët e infektuar me Covid nga diabeti?

schedule12:45 - 15 Janar, 2022

schedule 12:45 - 15 Janar, 2022

Që në moshë të hershme është vërtetuar se prania e diabetit rrit rrezikun e koronavirusit. Në të vërtetë, disa studime kanë treguar se përqindja e pacientëve me diabet është më e lartë tek personat që zhvillojnë simptoma të rënda të COVID-19, shkruan CBS News

Gjithashtu, norma të larta të diabetit janë raportuar në mesin e pacientëve që kanë zhvilluar COVID-19. Gjithashtu  ekziston një korrelacion i qartë midis glicemisë dhe ashpërsisë së sëmundjes.

Rreziku i zhvillimit të COVID-19 të rëndë është më i lartë te njerëzit me hemoglobinë të lartë  (HbA1c) përpara infeksionit.  Kur reduktohet HbA1c, zvogëlohet edhe rreziku i zhvillimit të sëmundjeve serioze, raporton abcnews.al

Studimi i CDC

Nga ana tjetër, COVID-19 duket se çrregullon metabolizmin e glukozës, veçanërisht te personat që vuajnë nga diabeti.  Një studim i CDC në SHBA duket se konfirmon këto shqetësime, veçanërisht te fëmijët.

Për të vlerësuar rrezikun për çdo diagnozë të re të diabetit (tipi 1, tipi 2 ose lloji tjetër) është llogaritur incidenca e diabetit te pacientët më të vegjël se 18 vjeç brenda 30 ditë pas infektimit  me SARS-CoV-2.

Konkretisht, baza elektronike e të dhënave IQVIA (80,893 pacientë me COVID-19, mosha mesatare 12,3 vjeç, 50,1% vajza) është përdorur për periudhën 1 mars 2020 deri më 26 shkurt 2021 dhe databaza elektronike HealthVerity (439,439 pacientë me COVID-19, mosha mesatare 12.7 vjeç, 50.1% vajza) për periudhën 1 mars 2020 deri më 28 qershor 2021, raporton abcnews.al

Të dhënat e marra u krahasuan me incidencën e ridiagnostikimit të diabetit mellitus tek personat e së njëjtës moshë dhe gjini) që nuk ishin të infektuar me COVID-19 gjatë pandemisë dhe që kanë pasur një diagnozë parapandemike të infeksionit akut respirator, por jo për shkak të COVID-19.

Incidenca e diabetit ishte më e lartë te personat e infektuar me COVID-19 në krahasim me individët: 1) që nuk ishin infektuar me Covid në të dyja bazat e të dhënave dhe 2) me infeksion respirator.

Me pak fjalë, një bazë tregoi një rrezik 166% më të lartë të diabetit në grupin e të infektuarve me COVID-19 dhe baza e dytë një rrezik 31% më të lartë. Është interesante se janë shfaqur raste të reja të diabetit të tipit 1 dhe tipit 2. Mekanizmat e mundshëm patofiziologjikë janë kompleks dhe sigurisht që ndryshojnë në varësi të llojit të diabetit.

Rritja e rrezikut të diabetit tek personat më të vegjël se 18 vjeç që kanë qënë të infektuar me COVID-19 nënvizon rëndësinë e strategjive të parandalimit të COVID-19, siç është vaksinimi.

Përveç kësaj, monitorimi për efektet afatgjata, duke përfshirë metabolizmin e glukozës, pas infektimit me Covid është shumë i rëndësishëm, veçanërisht për këtë grupmoshë.

/abcnews.al