Pse zemërohemi dhe irritohemi kur kemi uri? 5 arsye që ndikojnë në këtë fenomen

schedule17:40 - 17 Qershor, 2022

schedule 17:40 - 17 Qershor, 2022

Ju ndoshta keni vënë re se njerëzit bëhen mjaft nervozë kur ndjejnë uri. Ka disa arsye pse ndodh kjo.

Trupi pret një “shpërblim”

Kur hamë, çlirohen substanca të njohura si opioidë, dhe më pas dopaminë, një nga të ashtuquajturat. “hormoni i lumturisë”. Është interesante se ky hormon lirohet edhe kur bëjmë dashuri ose kur jemi të dashuruar. Kur jemi të uritur, truri ynë “pret një shpërblim”, por nuk e merr kurrë atë dhe më pas bëhemi nervoz.

Stomaku dërgon një sinjal në tru

Në momentin që fillojmë të ndiejmë uri, lirohet hormoni ghrelin (hormoni i urisë), i cili aktivizohet në kohën e zakonshme që hamë dhe programohet të dërgojë një sinjal në tru se ka nevojë për energji nga ushqimi. Truri e merr sinjalin dhe nëse nuk marrim ushqim, në fakt e rraskapitim trupin dhe e “gënjejmë”.

Mungesa e dopaminës ndikon në aftësinë e reduktuar për të kontrolluar emocionet

Dopamina është një neurotransmetues që luan një rol të rëndësishëm në funksionin mendor dhe përqendrimin. Edhe ndryshimet e vogla në nivelin e dopaminës në trup mund të shkaktojnë ndryshime të mëdha në humor, dhe kështu do të keni shumë më pak kontroll mbi emocionet që ndjeni.

I njëjti gjen kontrollon zemërimin dhe urinë

Kur grelina arrin në tru, lirohet një hormon tjetër – neuropeptidi Y, i cili stimulon oreksin. Është interesante që ky hormon kontrollon edhe emocionet si zemërimi dhe agresioni.

Rritja e niveleve të hormoneve të stresit

Nëse niveli i sheqerit në gjak bie më shumë se zakonisht, truri e percepton atë si një situatë të rrezikshme dhe do t’u japë komandën disa organeve që kanë për detyrë të prodhojnë një hormon që do të rrisë nivelin e glukozës. Ky proces shkakton rritjen e prodhimit të hormoneve që konvertojnë glikogjenin në glukozë. Në të njëjtën kohë, lirohet hormoni i urisë. /abcnews.al