Pse mediat sociale ndikojnë më shumë tek vajzat sesa tek djemtë?

schedule20:48 - 1 Prill, 2022

schedule 20:48 - 1 Prill, 2022

Adoleshenca është periudha e jetës në të cilën fëmijët mund të ndikohen negativisht nga përdorimi i mediave sociale, edhe pse jo në të njëjtën moshë. Vajzat preken më herët se djemtë, sipas një studimi të ri shkencor britanik.

Për vajzat, ndikimi negativ i rrjeteve sociale, si Facebook, Instagram dhe WhatsApp, në kënaqësinë e tyre nga jeta ndihet nga mosha 11 deri në 13 vjeç, ndërsa për djemtë nga mosha 14 deri në 15 vjeç, një ndryshim që mundet. për shkaqe hormonale, pasi vajzat zakonisht hyjnë më herët në adoleshencë. Nga ana tjetër, në fillim të moshës madhore të dyja gjinitë preken negativisht në të njëjtën moshë 19 vjeç.

Studiuesit nga Instituti i Internetit i Oksfordit në Universitetin e Kembrixhit, të botuar në revistën Nature Communications, theksojnë se gjatë dekadës së fundit, media sociale ka ndryshuar rrënjësisht mënyrën se si njerëzit e të gjitha moshave e kalojnë kohën e tyre, duke shkëmbyer informacione rreth veten dhe komunikimin me të tjerët. Pavarësisht disa studimeve mbi këtë temë, ka ende një pasiguri në lidhje me marrëdhënien e mediave sociale me mirëqenien mendore të adoleshentëve dhe të rriturve.

Studimi i ri nga psikologë, neuroshkencëtarë dhe modelues analizoi të dhënat për rreth 84,000 njerëz të moshës 10 deri në 80 vjeç, duke përfshirë 17,400 të moshës 10-21 vjeç. Ai zbuloi se ka raste specifike të ndryshme për të dy gjinitë, që adoleshentët janë më të prekshëm ndaj ekspozimit të tyre ndaj mediave sociale dhe kënaqësia e tyre nga jeta duket e reduktuar një vit më vonë. Nga ana tjetër, adoleshentët që tashmë janë nën mesataren të kënaqur me jetën e tyre për shkak të problemeve ekzistuese psikologjike dhe të tjera, përdorin më shumë rrjetet sociale.

Gjithashtu, si tek djemtë ashtu edhe tek vajzat, përdorimi i rrjeteve sociale në moshën 19-vjeçare shoqërohet me ulje të kënaqësisë nga jeta pas një viti. Kjo është një “dritare” pas adoleshencës, sipas studiuesve, që të rinjtë shpeshherë janë sërish vulnerabël, sepse largohen nga shtëpia ose fillojnë të punojnë, gjë që i bën ata më të prirur për t’u prekur negativisht nga rrjetet sociale. Në periudha të tjera, përtej adoleshencës dhe menjëherë pas moshës madhore, marrëdhënia midis mediave sociale dhe kënaqësisë së reduktuar nga jeta nuk duket statistikisht e rëndësishme.

Studiuesja kryesore, psikologia eksperimentale Dr. Amy Orben nga Kembrixhi, tha: “Lidhja midis përdorimit të mediave sociale dhe kënaqësisë mendore është sigurisht shumë komplekse. “Ndryshimet në trupin tonë, si zhvillimi i trurit dhe adoleshenca, si dhe rrethanat sociale, duket se na bëjnë të pambrojtur në periudha të caktuara të jetës sonë”.

Megjithatë, studimi tregon se jo vetëm përdorimi i mediave sociale ndikon negativisht në shëndetin mendor, por edhe e kundërta është e vërtetë, pra kënaqësia e pakësuar paraprakisht nga jeta rrit përdorimin e mediave sociale. Studiuesit theksuan se aktualisht është e pamundur të parashikohet se cilët njerëz janë më të rrezikuar për t’u prekur negativisht nga mediat sociale, p.sh. duke shfaqur ankth, depresion ose shqetësime të gjumit.

“Modeli ynë statistikor shikon mesataret,” tha Roger Kiewit, një profesor i neuroshkencës zhvillimore në Institutin e trurit Donders. Kjo do të thotë se jo çdo i ri do të përjetojë një ndikim negativ në mirëqenien e tij mendore nga përdorimi i mediave sociale. Për disa, ndikimi shpesh do të jetë pozitiv. Disa mund të përdorin rrjetet sociale për t’u lidhur me miqtë ose për të ndihmuar në një problem ose sepse nuk kanë me kë të flasin për diçka që i shqetëson ose për mënyrën se si ndihen. “Për të gjithë ata, mediat sociale mund të ofrojnë mbështetje të vlefshme.”/abcnews.al