Presidenca e KE-së, Ursula von der Leyen rrezikon votën e shumicës

schedule15:50 - 11 Korrik, 2019

schedule 15:50 - 11 Korrik, 2019

Ursula von der Leyen, kandidate për presidente të Komisionit Evropian rrezikon të mos votohet nga shumica e eurodeputetëve javën e ardhshme. Momentalisht, Bashkimi Evropian nuk ka një plan B se cili do të jetë hapi i radhës nëse kandidatura rrëzohet.

Kandidatja për presidente e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen nuk ka mbështetjen e të gjitha grupimeve në Parlamentin Europian. Kjo rrezikon votimin nga shumica e  eurodeputetëve të Parlamentit Evropian javën e ardhshme, pa të cilin ajo nuk do të mund tê konfirmohet si presidente e ekzekutivit evropian. Shkëmbimi i ideve me grupimin e socialdemokratëve dhe atë të gjelbërve në Parlamentin Evropian ka rezultuar pothuajse katastrofik. Por edhe vetë grupimi i saj i partisë popullore evropiane nuk ka dalë hapur në mbështetje të saj, pasi liderët evropianë kanë rrëzuar kandidaturën e këtij grupimi, Manfred Weber. I vetmi grupim që e mbështet hapur është ai i liberalëve dhe demokratëve. “Renew Europe”.

Iratxe García Pérez, kryetare e grupimit socialdemokrat (S&D): “Ne sot përcollëm një mesazh të fortë të familjes tonë politike. Lufta kundër ndryshimeve politike, arritja e një modeli social evropian të qëndrueshëm, politika e emigracionit dhe barazia gjinore janë prioritete absolute për ne. Ne kemi bërë disa kërkesa specifike për von der Leyen dhe do presim qëndrimin e saj specifik ndaj këtyre kërkesave. Do të diskutojmë sërish mbi këtë para se të japim votën tonë  javën e ardhshme”.

Dacian Ciolos, president i grupimit të liberalëve dhe demokratëve “Renew Europe”: “Ne i kërkuam Ursula von der Leyen një mekanizëm evropian për të siguruar që të gjitha qeveritë e Bashkimit Evropian të respektojnë shtetin ligjor. Ky mekanizëm duhet shoqëruar me sanksione. Ne kërkojmë gjithashtu zhvillimin e një ekonomie tê pastër dhe efektive duke integruar jo vetëm nevojat e mbrojtjes së mjedisit, por edhe procesin e dixhitalizimit. Ne diskutuam edhe për një Evropë tê fortë ushtarakisht por edhe për politikën e fqinjësisë, duke adresuar partneritetet e Lindjes dhe të Jugut, por dhe marrëdhëniet me rajonin e Ballkanit”.

Dalja e parë e Ursula von der Leyen para shtypit nuk ka shërbyer në forcimin e imazhit të saj. Katër idetë e përçuara në konferencën për shtyp nuk janë risi. Bëhet fjalë për fondin e tranzicionit ekologjik, rrogën minimale në Bashkimin Europian, konsiderimin e iniciativave legjislative me shumicë absolute të Parlamenti Evropian në rendin e ditës së Komisionit Europian, si edhe  një prezencê më të madhe të Europës në botë

Ursula von der Leyen, kandidate për presidente e KE-së: “Duhet të jemi më ambiciozë. Dioksidi i karbonit (CO2) duhet të ketë një çmim. Ne duhet të veprojmë më shpejt, për objektivat e fiksuara për vitit 2030, duke qenë se neutraliteti i klimës deri në vitin 2050 është një domosdoshmëri. Unë besoj se është e mundur të pajtojmë ndërgjegjen e klimës me një ekonomi të fortë dhe të begatë. Duhet të kemi një fond tranzicioni të klimës për të mbështetur këtë periudhë tranzicioni për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme që janë zemra e ekonomisë evropiane. Së dyti, në çdo shtet të Bashkimit Evropian, puna duhet të mundësojë një jetë sa më tê  mirë. Unë do të luftoj për një pagë minimale në të gjitha vendet e BE. Së fundmi, është kyçe që të kemi një Evropë të fortë dhe të bashkuar që merr rolin e saj në botë. Bota po thërret për më shumê Evropë, duke kërkuar më shumë angazhim nga Europa”.

Momentalisht, Bashkimi Europian nuk ka një plan B nëse Ursula von der Leyen nuk votohet nga shumica e eurodeputetëve javën e ardhshme dhe as për impaktin që kjo mund të ketë te kandidati për përfaqësues së politikës së jashtme dhe të sigurisë, Joseph Borrel./ABC News Albania 24/7