Platforma, Dashamir Shehi: Dy pikat kryesore të saj

schedule20:15 - 29 Prill, 2019

schedule 20:15 - 29 Prill, 2019

U nënshkrua sot platforma për marrëveshje kushtetuese e pesë partive aleate të demokratëve në opozitë. I ftuar në studion e “Mbrëmje Ide”, Dashamir Shehi ka folur për platformën e grupit të qendrës së djathtë dhe 12 pikat që ajo përmban.

Mirela Milori: Çfarë synon në mënyrë të përmbledhur platforma juaj, të ulë palët në tryezën e bisedimeve apo të hapi rrugë të reja për zgjedhjen e ngërçit?

Dashamir Shehi: “Dy gjëra dhe janë dy elementë të rëndësishëm përtej 12 pikave. E para është që të ezaurojë deri në fund gjithë hapësirën e mundshme të negociuehsme në bazë të kushteve që kemi vënë. Për largimin e Ramës që e firmosëm bashkë me PD-në, por t’i ezaurojë dhe mendojnë se ka ende hapësirë për negociata, për Presidenti, për ndërkombëtarët. Kjo është e para, më imediatja dhe më pragmatistja.  

E dyta është që të lëmë një dokumente, një shpresë dhe  një linjë më ndryshe edhe për kohët që vijnë sepse këtu nuk do mbyllet politika. Ne kemi dalë nga Parlamenti ne kemi dalë nga zgjedhjet dhe prepuzohet se nëse nuk gjente një rrugë atëherë opozita do të rifillojë rrugën e vet malorë. Do ta shikojmë se sa do të zgjasin kjo punë një muaj një vit dhe kur mund të bëhen zgjedhjet. Dhe zgjedhjet nuk mund të bëhen nesër ose pasnesër sikundër pretendojnë disa. Zgjedhjet duhen bëra pas 6-7 muajve ose nga fundi i vitit. Nëse ata bëhen në të njëjtin kontekst politik, me të njëjtat personazhe dhe me të njëjtat ligje nuk do të kishin më vlerë. Këto janë dy gjëra që do të thotë të mbarojmë fazën e mundësive të negociueshme për të hapur pastaj fazën e re”.

Mirela Milori: Mendoni se do të pranohen nga të dyja palët këto?

Dashamir Shehi: “Tani ofrojmë një dokument dhe ofrojmë vullnetin tonë. Mendoj se në shumicën e këtyre pikave jemi dakord edhe me PD-në. Po ta shikosh atë që kemi nënshkruan edhe me PD-në nuk ka ndonjë diferencë të madhe. Diferenca është në dy tre pika në të cilat PD ka qenë më sensitive. Siç është ndryshimi i Kodit Zgjedhor. Nuk ka qenë e përqendruan shumë në kufizimin e mandateve PD”./abcnews.al