Përmbyten varrezat në Lushnje/Uji nxjerr në sipërfaqe kufomat

schedule14:20 - 23 Janar, 2018

schedule 14:20 - 23 Janar, 2018

Varrezat e 7 fshatrave të Lushnjës që ndodhen  në Mazhaj janë përmbytur nga reshjet e ditëve të fundit. Banorët janë alarmuar për këtë fenomen, që po dëmton varret e të afërmve të tyre

Të varrosësh të vdekurit në Mazhaj  të Lushnjës është e pamundur.  Uji në territorin e varrezave po nxjerr arkivolet  nga nëntoka. Ky banor tregon se brenda ditës sapo kreu ritualin e fundit ndaj  njeriut të tij të ndjerë, u detyrua të derdhë beton për të rritur peshën sepse uji e nxorri në sipërfaqe.

Histori të tilla tregohen nga çdo familje në këtë fshat. Një tjetër banor tregon se është detyruar të zhvarros babanë e tij 30 vjet pas vdekjes për të njëjtën arsye.

 

Prifti i kishës në territorin e së ciles gjenden varrezat ishte i pari që dha alarmin. Për çdo rast vdekjeje, hidhërimi shoqërohet me frikën . Problemi është shkaktuar nga ky kanal kullues i cili nuk është pastruar vitet e fundit.  I mbuluar nga barishtet dhe kallama nuk funksion kullimi i tokës.

Territori i varrezave pastrohet vullnetarisht nga banorët e zonës. Bashkia nuk ka vendosur punëtorë për këtë proces.

 

Varrezat pranë kishes së Mazhajt janë ngritur rreth vitit 1817. Sot në siperfaqen e saj prej  16.752 metër katrorë kryejnë varrimet shtatë fshatra, pjesë e njësisë administrative të bashkisë Lushnje./abcnews.al