Pas betejës për pensionet, Franca fokusohet në energjinë bërthamore

schedule12:42 - 21 Mars, 2023

schedule 12:42 - 21 Mars, 2023

Një ditë pas miratimit të reformës së pensioneve në Francë, Asambleja Kombëtare pritet të miratojë projektligjin për rinovimin e industrisë bërthamore.

Votimi do të fillojë pasdite në seancën e qeverisë. Dhe nuk ka dyshime për miratimin e projektligjit, i cili pritet të mbështetet nga shumica.

Takimi vjen një ditë pas miratimit të reformës së pensioneve duke hedhur poshtë dy mocionet e mosbesimit ndaj qeverisë me një shumicë prej vetëm nëntë deputetësh.

Projektligji tashmë ka siguruar mbështetje të madhe në Senat në fund të janarit. Energjia bërthamore zakonisht përbën rreth 70% të prodhimit të energjisë elektrike në Francë, por vetëm 63% në 2022 për shkak të ndërprerjeve serike të reaktorëve për shkak të konsumit.

Mes protestave nga e majta që frikësohen se po e pengon aktivizmin anti-bërthamor, ligjvënësit miratuan dënime më të ashpra për shkeljen e termocentraleve bërthamore.

/abcnews.al