Oqeani pushtohet nga speciet e reja, publikohen pamjet e rralla

schedule21:20 - 11 Shtator, 2018

schedule 21:20 - 11 Shtator, 2018

Tre specie peshqish të panjohura më parë janë gjetur në hendekun e Atakamas më kontinentin e Amerikës se Jugut. Ata janë gjetur në eksplorimet e bëra ndërmjet Kilit dhe Perusë, në hapësirat e terrta të ujërave oqeanikë në këtë zonë. Një skuadër ndërkombëtare kërkuesish përdori kamerat si karreme, për të eksploruar misteret e kësaj pjese të pa zbuluar të juglindjes së Oqeanit Paqësor.

Pavarësisht temperaturave shumë të ftohta dhe rrymave ekstreme në 7500 metra nën sipërfaqe, u vu re se kjo llogore ujore ishte e tejmbushur me jetë.
Midis krijesave që u vëzhguan nëpër tufat e hasura, u vunë re dhe tre specie të reja të peshkut kërmill, gjallesave me trup të butë dhe gjysmëtransparente, të cilët i ishin adaptuar më se miri kushteve jetësore të gjendura. Dr Thomas Linley, një nga kërkuesit nga Universiteti i Newcastle në Britani, u shpreh se këta gjallesa e kanë të mundur që të jetojnë qetësisht në këto kushte për shkak se janë larg nga grabitqarët. Ata duket se janë shumë aktivë dhe të mirëushqyer.

“Struktura e tyre xhelatinoze tregon se ata janë adaptuar më se miri në rrymat ekstreme dhe në fakt, pjesët më të forta të trupave të tyre janë dhëmbët, kockat dhe pjesa e brendshme e veshëve, të cilat i ndihmojnë të ruajnë balancën. Pa dendësinë e këtyre rrymave dhe temperaturave të ftohta ata janë tmerrësisht delikatë dhe mund të shkrijnë kur nxirren në sipërfaqe.”

Kërkuesit në fjalë e kanë përshkruar peshkun kërmill si një gjallesë që gjendet vetëm pranë ishujve Mariana në Oqeani dhe janë të aftë që të jetojnë më në thellësi se çdo krijesë tjetër me 8200 metra nën nivelin e detit. I vënë nofka “peshqit kërmij blu, rozë dhe vjollcë të Atakamës”, këto specie të reja u identifikuan pas analizës prej 100 orëshe të regjistrimeve dhe 11468 fotove të bëra. Një nga karremet madje arriti që të zinte pre një nga këta peshq, i cili u soll në sipërfaqe dhe mbetjet e tij po mirëmbahen dhe analizohen. Këto lloj kërkimesh në thellësi të detrave nga ekipi i Newcastle, kanë 5 vite që praktikojnë këtë lloj eksplorimi.

Ekspedita në fjalë po realizohet në Gjirin e Atakamës, e cila ka një shtrirje prej 6000 kilometrash. Paisjeve të përdorura u duhet rreth 4 orë për të zbritur në dyshemenë e oqeanit dhe me anë të kamerave HD dhe të një gremçi ata bëjnë nga sipërfaqja kërkime, zënie pre dhe foto të jetës në hendek. Gjithashtu kërkuesit arritën të filmonin dhe një gjallesë të familjes së gaforreve të quajtur crustacean e cila ka madhësinë e një grushti dore të njeriut. Këto kërkime do të prezantohen tek java e rëndësishme e kërkimeve shkencore në Newcastle, në të cilën shkencëtarët e marinës mblidhen për te publikuar zbulimet e tyre./abcnews.al