Nuk ka të bëjë fare me moshën që keni, ky test i thjeshtë zbulon se sa shpejt po plakeni

schedule11:34 - 17 Janar, 2023

schedule 11:34 - 17 Janar, 2023

Tani mjekët kanë zbuluar se shqisa juaj e nuhatjes mund t’ju tregojë moshën tuaj të vërtetë. Humbja e nuhatjes është gjetur të jetë një simptomë e zakonshme e sëmundjeve neurodegjenerative. Këtu përfshijnë sëmundje të tilla si sëmundja e Parkinsonit dhe sëmundja e Alzheimerit.

Teste të tjera ishin në gjendje të parashikonin moshën e një personi bazuar vetëm në shqisën e nuhatjes. Një studim i vitit 2019 nga ekspertë në San Diego zbuloi se incidenca e një ndjesie të dobët të nuhatjes ishte 62.5 për qind më e lartë tek të rriturit mbi moshën 80 vjeç. Ai zbuloi gjithashtu se 24.5 për qind e atyre të moshës 53 deri në 97 vjeç kishin një shqisë të dëmtuar të nuhatjes.

Mjekët në SHBA tani kanë dalë me një test të ri që mund të zbulojë moshën tuaj reale. Studiuesit e Johns Hopkins thanë se testi i nuhatjes mund t’i ndihmojë mjekët të veçojnë dhe të kontrollojnë të moshuarit për shenja të plakjes së pashëndetshme dhe dobësisë. Kjo varet nga sa e fortë apo e dobët është shqisa juaj e nuhatjes.

Mund të nënkuptojë gjithashtu se njerëzit që nuk kujdesen për veten e tyre mund të kenë një ndjenjë të nuhatjes më të dobët, që do të thotë se plaken më shpejt. Në Journal of Gerontology, mjekët diskutuan ndjeshmërinë e nuhatjes dhe identifikimin e nuhatjes. Këto teste ndihmuan në zbulimin e aftësisë së një personi për të zbuluar një erë dhe aftësinë për ta emërtuar atë dhe për ta dalluar atë nga aromat e tjera.

Ne zbuluam se si identifikimi i dëmtuar i nuhatjes ashtu edhe funksionet shqisore ishin të lidhura me dobësinë, gjë që është interesante sepse tregon se nuk është vetëm truri juaj i plakur. Por mund të jetë gjithashtu diçka periferike, si diçka në nivelin e hundës tuaj që është në gjendje të parashikojë dobësinë dhe vdekjen tonë të afërt,” tha autori përkatës Nicholas Rowan, PhD, profesor i asociuar i kirurgjisë së kokës dhe qafës në otolaringologji.

Ai theksoi se shqisa jonë e nuhatjes është diçka që dobësohet me kalimin e moshës. Për të arritur në këtë përfundim, ekspertët shikuan të dhënat nga mbi 1,160 të rritur. Të gjithë pjesëmarrësit u ekspozuan ndaj pesë aromave për të matur aftësitë e identifikimit dhe gjashtë erërave për të matur ndjeshmërinë. Këto rezultate më pas përputhen me atë se sa i dobët është secili person. Rezultatet zbuluan se me çdo rritje të ndjeshmërisë ndaj nuhatjes, gjendja e dobësisë u ul gjithashtu. Kjo sugjeron që aftësia për të nuhatur mirë lidhet me shëndetin e përgjithshëm më të mirë.

Profesor Rowan shtoi: “Ne tashmë bëjmë teste për të vlerësuar se sa mirë mund të shohim ose dëgjojmë, dhe është gjithashtu e lehtë për të kryer një test të thjeshtë të nuhatjes që zgjat vetëm disa minuta, i cili potencialisht mund të përdoret si një mjet i vlefshëm për të vlerësuar rrezikun. të dobësive. ose plakje jo të shëndetshme. Për shembull, nëse dikush dështon në një test të nuhatjes, ndoshta ky pacient duhet të përmirësojë dietën e tij ose t’i nënshtrohet një kontrolli më të detajuar neurologjik ose mjekësor.”/abcnews.al