“Mrekullia” e Britanisë: Si e arriti “imunitetin e tufës” në 4 muaj

schedule22:17 - 8 Prill, 2021

schedule 22:17 - 8 Prill, 2021

Britania, vendi që shkaktoi më shumë zhurmë në fillim të pandemisë së koronavirusit, duke folur për “imunitetin e tufës”, mund të jetë një nga të parët që e arriti atë dhe në fakt shumë shpejt: Nga e hëna e ardhshme.

Një vit më parë, në një kohë kur shtete evropiane po mbyllnin shkollat ​​dhe bizneset njëra pas tjetrës, strategjia e kryeministrit britanik Boris Johnson dukej se lëvizte në drejtimin vijues: Të ngadalësonte përhapjen me një formim paralel të “imunitetit të tufës” gradualisht përmes atyre që do të sëmuren me simptoma të lehta.

Sot, 4 muaj pas fillimit të programit të vaksinimit, sipas një modeli kompjuterik nga University College London (UCL), përqindja e qytetarëve britanikë që kanë krijuar antitrupa ndaj COVID-19 ose përmes vaksinimit ose sepse kanë kontraktuar sëmundjen, do të rritet në 73.4% të hënën 12 prill.

Imuniteti i tufës është pika e kthesës ku ka rezistencë të mjaftueshme brenda komunitetit për të luftuar përhapjen e Covid-19 duke detyruar në mënyrë efektive koronavirusin të tërhiqet, përcjell abcnews.al.

“Është si një reagim zinxhir. Nëse e heq mundësinë që virusi të përhapet nga një person tek më shumë, atëherë ai do të zhduket, ” tha profesori i UCL-së Carl Friston.

Megjithatë, ekspertët paralajmërojnë se perspektiva e imunitetit të tufës nuk duhet të çojë në një relaksim të masave parandaluese. Përndryshe, kjo pikë kthese do të ngrihet përsëri dhe ne do të përballemi me një shpërthim të ri të pandemisë.

Lidhur me modelin UCL, profesor Friston shpjegoi se ai është një moment historik. “Është një moment historik i mirë që pasqyron faktin se gjërat po shkojnë siç janë planifikuar. Kjo sugjeron që ka rritje të mundshme të vdekjeve ose pranimeve në spital pas verës ose vjeshtës,” theksoi ai.

Profesori vuri në dukje se shkalla e imunitetit kolektiv është rreth 70%, e cila është e arsyeshme duke marrë parasysh se më shumë se 50% të të rriturve janë vaksinuar, se rreth 42% e qytetarëve kanë qenë të ekspozuar ndaj koronavirusit dhe se 10% kanë ekzistuar para imuniteti. g.v/abcnews.al