Misioni i CIA -s: Konkurs strategjik me Kinën dhe Rusinë

schedule11:16 - 21 Tetor, 2021

schedule 11:16 - 21 Tetor, 2021

Nga Joshua C. Huminski, The Hill

Gjatë 20 viteve të fundit, Agjencia Qendrore e Inteligjencës, si e gjithë infrastruktura e sigurisë kombëtare të Amerikës, u përqendrua në luftën globale kundër terrorizmit. Ndërsa ajo periudhë po përfundon ose të paktën po zbehet, CIA, ashtu si Departamenti i Mbrojtjes, tani po i drejtohet konkurrencës strategjike me Rusinë dhe Kinën. Kjo paraqet sfida të reja organizative dhe operacionale, por është absolutisht kritike.

Nëse Amerika do të ketë sukses në këtë epokë shumëplanëshe, dinamike të konkurrencës me Moskën dhe Pekinin, CIA duhet të qëndrojë e fortë, dhe të përshtatet  me rrethanat. Si pjesë e këtij strumbullari, në fillim të tetorit, William Burns, drejtori i Agjencisë Qendrore të Inteligjencës, njoftoi krijimin e qendrave të reja të misionit për të adresuar problemet me Kinën dhe kërcënimet transnacionale siç janë pandemitë dhe ndryshimet klimatike, raporton abcnews.al

Ndryshimet e shpallura nga Burns pasojnë vetëm gjashtë vite pas paraardhësit të tij, John Brennan, i cili njoftoi një riorganizim të ngjashëm të agjencisë në 10 qendra misioni, dhe vetëm katër vite  pasi Mike Pompeo njoftoi krijimin e qendrave të misionit të Iranit dhe Koresë, të cilat do të absorbohen nga qendrat më të mëdha të Lindjes së Afërt dhe Azisë Lindore, sipas raporteve.

Qëllimi i të dy ndryshimeve organizative ishte bashkëpunimi i oficerëve dhe analistëve dhe përmirësimi i aktiviteteve të agjencisë. Të modeluara dhe të informuara nga Qendra e Misionit  Kundër Terrorizmit, këto qendra kishin për qëllim të thjeshtonin  shënjestrimin, analizën dhe shpërndarjen nën grupime të fokusuara në mision.

Në shumë mënyra, kjo reformë u huazua nga modeli operacional i Komandës së Përbashkët të Operacioneve Speciale të Departamentit të Mbrojtjes  (JSOC). E lindur dhe e zhvilluar në luftërat e Afganistanit dhe Irakut, JSOC u bë jashtëzakonisht efikase në gjetjen dhe përfundimin (vrasjen ose eliminimin ndryshe) të objektivave, dhe shfrytëzimin e inteligjencës për misionet pasuese. JSOC u bë aq efikase sa një sulm do të kalonte në një tjetër dhe një tjetër, me njësitë që filluan sulme të shumta gjatë një nate para se të ktheheshin në bazë.

Në vazhdën e 11 Shtatorit, agjencia, si shumica dërrmuese e aparatit të sigurisë kombëtare, i zhvendosi energjitë e saj në parandalimin e valës tjetër të sulmeve, që të gjithë kishin frikë se do të kishte edhe më shumë se kaq.  Ky transformim rezultoi në suksese të jashtëzakonshme, shumica e të cilave nuk do të njihen kurrë nga populli amerikan. Kjo gjithashtu bëri që agjencia të merrte përsipër misione për të cilat nuk kishte precedentë ligjorë dhe të cilat nuk mund t’i kishte bërë.

Këto programe u miratuan përmes procesit të mbikëqyrjes së kongresit.  Sfida është se sukseset në fushën e betejës, në fushatën kundër terrorizmit nuk janë analoge me atë të konkurrencës strategjike. Parashikimi i asaj që Komiteti Qendror në Pekin po shqyrton, ose ajo që oligarku po bie në favor ose jashtë favorit në Kremlin është një lojë e gjatë që kërkon shumë më shumë durim dhe finesë sesa eliminimi i një objektivi terrorist me vlerë të lartë.

Një pasuri e rangut të ulët të rekrutuar në një ambasadë në Afrikë do të kërkojë shumë kohë, kujdes dhe ushqim dhe menaxhim të kujdesshëm ndërsa kthehen në kryeqytetin e tyre dhe rriten për t’u bërë agjent me qasje unike dhe kritike.

Në rastin e Kinës, mund të ketë kuptim dhe të sigurojë efikasitet dhe vëmendje të nivelit të lartë me kusht që të ketë burime dhe personel të përshtatshëm. Në të vërtetë, gjatë Luftës së Ftohtë dhe pasojave të saj të menjëhershme “Shtëpia e Rusisë”, emri jozyrtar për Qendrën e Misionit për Europën dhe Euroazinë, u përqendrua në mënyrë të veçantë në objektivat më të vështira.

Megjithatë, në disa mënyra, përhapja e qendrave të misionit reflekton gjithashtu një model të vjetruar të aktiviteteve të agjencisë. Oficerët dhe analistët nuk janë aq të ndarë sa ndoshta dikur gjatë Luftës së Ftohtë dhe pasojave të saj të menjëhershme. Në të vërtetë, ky është ndoshta mësimi më i madh i luftës globale kundër terrorit – kapanonet çojnë në boshllëqe dhe boshllëqet krijojnë hapësirë ​​për kërcënime, raporton abcnews.al

Ka, sigurisht, arsye për ndarjen  midis oficerëve dhe analistëve. Siguria operacionale ruhet kur analistët nuk dinë identitetet apo edhe kriptonet e agjentëve. Përpjekjet e agjencisë për inteligjencën njerëzore janë ndoshta nën presion më të madh se në çdo moment të historisë së saj. Drejtimi i agjentëve dhe shërbimi si oficer operacionesh është jashtëzakonisht më sfidues se ditët e Luftës së Ftohtë apo edhe pasojat e saj të menjëhershme. Me rritjen dhe përhapjen e kamerave të lira të inteligjencës artificiale, hakimeve globale të bazës së të dhënave dhe më shumë, është gjithnjë e më e vështirë të rekrutohen dhe drejtohen agjentë.

Sidoqoftë, siç shkroi kohët e fundit ish -oficeri i operacioneve Marc Polymeropoulos , “Pavarësisht sfidave të teknologjisë, të tilla si biometria dhe qytetet e zgjuara, CIA ende sot mund të sigurojë agjentë kudo, në çdo kohë, me planifikimin e duhur dhe ekzekutimin e zgjuar.” Inteligjenca njerëzore ka qenë  dhe mbetet e vështirë, por është e realizueshme.

CIA ishte në vijën e parë të luftës kundër terrorit dhe do të jetë në majë të shtizës për konkurrencën strategjike. Kjo do të thotë fokusim në inteligjencën strategjike dhe larg shënjestrimit të shpejtë dhe eliminimit të objektivit.

SHBA duhet të mbështesë aspektin njerëzor të inteligjencës njerëzore nëse duam të fitojmë këtë garë me Pekinin dhe Moskën.

/abcnews.al