Miratohet në Poloni igji i ri për holokaustin

schedule12:35 - 1 Shkurt, 2018

schedule 12:35 - 1 Shkurt, 2018

Në Poloni është miratuar ligji sipas të cilit asnjë kamp përqendrimi nuk do të cilësohet si polak, madje shteti polak dhe as qytetarët nuk do të lidhen me asnjë krim të nazistëve ndaj hebrenjve. Kryeministri izraelit Netaniau reagoi ashpër duke thënë se ky ligj mohon holokaustin

Senati polak miratoi ligjin për Holokaustin i cili synon të mbrojë imazhin e vendit por që kritikohet nga Izraeli, i cili pretendon se Varshava në këtë mënyrë do të rishkruajë historinë. Ligji parashikon deri në tre vjet burg apo gjobë për këdo që quan polake kampet e përqendrimit të ndërtuara nga nazistët në Poloni gjatë luftës së dytë botërore.

Ligji u miratua me 57 vota pro dhe 23 kundër e dy abstenime. Ligji tashmë duhet firmosur dhe nga presidenti i vendit Andrzej Duda. Për konservatorët polakë, përdorimi i termit kamp përqendrimi të çon të mendosh se Polonia ka pasur përgjegjësi në holokaustin nazist. Ndërsa Izraeli nga ana e tij kundështon përpjekjen për mohimin e pjesëmarrjes së disa polakëve në shfarosjen e hebrenjve si dhe heqja e mundësisë për disa të mbijetuar që do të duan të hedhin në gjyq përgjegjës apo pjesëmarrës në krime.

Pas aprovimit të ligjit të premten e kaluar nga dhoma e ulët e parlamantit polak, kryeministri izraelit Beniamin Netaniau deklaroi se nuk do të lejohe që të shtrembërohej e vërteta dhe të rishrkuhej historia. Dhe aq më të për të ohohej holokausti. Në reagim të kësaj parlamenti izraelit miratoi një ligj sipas të cilit do të dënohet me pesë vjet burg kushdo që redukton apo mohon rolin e atyre që ndihmuan nazistët në krimet ndaj hebrenjve.

Në Varshavë ndërkohë, rreth njëqind personalitete polake si artistë, gazetarë dhe politikanë, por dhe ish presidenti Aleksandër Kasniski kanë firmosur një apel ku kërkohet një amendament për eliminin dhe kriminalizimin e shprehjeve ofenduese për Poloninë. Një grup hebrenjsh polakë kanë publikuar një letër të hapur ligjit të ri i cili sipas tyre mund të penalizojë ata që thonë të vërettën për inormatorët polakë dhe qytetarët polajë që kanë vrarë fqinjët e tyre hebrenj.

Por pavarësisht kësaj senati polak miratoi ligjin pa asnjë ndryshim. Zëvendës ministri polak i drejtësisë deklaroi se reagimi i dhunshëm i Izraelit për këtë ligj në fakt ishte pasojë e problemeve të brendshme politike që mund të ketë vendi.

Dhe shtetet e bashkuara të Amerikës kanë shprehur shqetësim për pasojat e këtij ligji duke I bërë apel Varshavës që të marë sërish në konsideratë ndryshimin e tij duke paralajmëruar se mund të ketë pasoja në interest dhe marrëdhëniet startegjike të Polonisë me Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Izraelin.

Gjatë luftës së dytë botërore, humbën jetën gjashtë milionë polakë, ter million nga të cilët ishin hebrenj. Në Poloninë e pushtuar gjermanët vendosën se cdo ndihmë ndaj hebrenjve do të ndëshkohej me vdekje. Por shumë polakë ndihmuan hebrenjtë, në muzeun e Jad Vashem në Jeruzalem, dedikuar Kujtimeve të Holokaustit, janë emrat e 6700 polakëve që kanë ndihmuar hebrenjtë gjatë luftës./abcnews.al