Mbledhja e katërt e përbashkët e qeverive të Shqipërisë dhe Kosovës

schedule17:15 - 27 Nëntor, 2017

schedule 17:15 - 27 Nëntor, 2017

Nga mbledhja e parë e përbashkët e dy qeverive, që u mbajt në Prizren janarin e vitit 2014, Kosova ka ndryshuar 3 kryeministra.

Korça shënon etapën e katërt të këtij formati me kostante Edi Ramën, I cili për herë të parë bashkëkryesoi një mbledhje të dy kabineteve qeveritare me në krah Ramush Haradinajn.
Kryeministri i Shqipërisë ndeu detyrimin të theksonte se 3 mbledhjet e mëparshme kanë qenë frytdhënëse, me rezultate të prekshme, sipas tij.

“Do të vijojmë punën për hapjen e zyrës nacionale të Doganës së Kosovës në Portin e Durrësit dhe kjo do të thotë që një zyrë e tillë, t’jetë operative një orë e më parë. Hapja e kësaj zyre, do të ndikojë dukshëm në lehtësimin e shkëmbimeve tregtare të Kosovës edhe me vendet e tjera. Të dyja qeveritë do të punojnë me kembëngulje për të lehtësuar më tej procedurat në menyrë që në të ardhmen të kemi shkëmbime në sasi dhe vlera shumë më të mëdha.”

Një partneritet i tillë nuk mund të kuptohet pa sfida, pohoi Rama, ndërsa foli për tendenca bllokuese me të cilat u është dashur dy shteteve të përballen, por pa shpjeguar qartë se kujt I referohej.

“Sidoqoftë, thellimi i partneritetit strategjik është një proces që nuk përshkruhet dot pa sfida. Të gjithë jemi të ndërgjegjshëm se kjo sipërmarrje e përbashkët, unike kërkon kurajo të përditshme nga të dyja palët për të përballuar tendenca bllokuese të interesave të çastit, të klaneve dhe monopoleve, të cilët nuk e gjejnë asnjëherë veten në efektet dobiprurës afatgjata të ekonomisë dhe të tregut të integruar. Është në interesin e përbashkët që ti rezistojmë këtyre presioneve dhe të punojmë për të gjetur e ndërtuar të gjithë mekanizmat që fuqizojnë arritjet e deritanishme.”

Nga mbledhja e përbashkët e dy qeveive, Rama I dërgoi një mesazh edhe Beogradit, përsa I përket bllokimit të linjës së interkonjeksionit mes Shqipërisë dhe Kosovës.

“Kjo linjë e interkonjeksionit 400 kë është pa as me të voglin dyshim një aks strategjik për të rritur ndërveprimin dhe jo thjesht për të afruar shumë më tepër dy shtetet tona, por për të konosliduar një proces tërësor rajonal. Të parit e kësaj linje si thjesht një linjë mes Shqipërisë dhe Kosovës është një mënyrë të pari me të cilin ne nuk pajtohemi dhe për të cilin do vazhdojmë të bëjmë përpjekje që të ndryshojë”.

Te marrëdhënia me Serbinë u ndal edhe Kryeministri I Kosovës, I cili u shpreh I gatshëm për vijimin e dialogut me Beogradin por kërkoi hapur prezencën ndërmjetësuese të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

“Jemi të vendosur për dialogun me Serbinë, por dialogun e mendojmë tani në momentet finale dhe mendojmë që epilogu i dialogut duhet të sjellë njohjen mes Kosovës dhe Serbisë dhe që dialogu të arrije epilogun e duhur, e mendojmë të nevojshëm pjesëmarrjen e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, në dialog të lehtësuar nga BE dhe SHBA”.

Për të mos xhelozuar Brukselin, Haradinaj konfirmoi axhendën europiane të Prishtinës bashkë me dëshirën për t’u anëtarësuar në NATO.

“Axhenda europiane e Kosovës është integruar dhe tani është program qeverisës. Njëkohësisht, në një axhendë shumë të vlefshme për ne është anëtarsimi në NATO. Sot është dita e forcës së Kosovës. Jemi seriozeë, po punojmë me partnerët tanë edhe besoj se jemi në drejtim të duhur. Pra edhe me kohë do të kemi transformimin e forcës sonë me forcat e armatosura të vendit.”

Një kërkesë, Kryeministri I Kosovës e kishte edhe për autoritetet e Tiranës.

“Në planin ndërkombëtar, Kosova ende është në vështirësi për anëtarësim në mekanizmat ndërkombëtarë nëpër organizimet ndërkombëtare në marrjen e njohjeve dhe këtu dëshiroj të kërkoj edhe njëherë dhe të apeloj se vetëm së bashku edhe Shqipëria mund të ndihmojë Kosovën në këto procese që janë me shumë rëndësi për forcimin e pavarësisë sonë”.

Pas mbledhjes, palët firmosën 12 marrëveshje e memorandume mirëkuptimi, ndërsa njoftuan se mbledhjen e ardhshme të dy qeverive do ta zhvillojnë në Pejë. Në konferncën për shtyp që pasoi, dy kryeministrat shmangën përgjigjet direkte për çështje si kryeprokurori në Shqipëri apo arrestimi i Albin Kurtit në Kosovë./abcnews.al

https://youtu.be/vKMV-NwFOYQ