Kur ndërhyn FA? Kushtetua: Në gjendje të jashtëzakonshme dhe fatkeqësi natyrore

schedule15:33 - 11 Prill, 2019

schedule 15:33 - 11 Prill, 2019

Një ditë më parë mininistrja e Mbrojtjes Olta Xhaçka bëri të ditur se kishte urdhëruar vendosjen e efektivëve të Policisë Ushtarake dhe Batalionit Special të Forcave të Armatosura në perimetrin e Aeroportit Ndërkombëtar në Tiranë.  Por kur e parashikon Kushtetuta dhe ligji ndërhyrjen e Forcave të Armatosura?

Kushtetua dhe ligji përcaktojnë qartë rolin dhe misionin e Forca të Armatosura në vendin tonë.  Referuar ligjit themeltar të shtetit ato mund të përdoren në dy raste;

Në rastin e gjendjes së jashtëzakonshme dhe për parandalimin, ose mënjanimin e pasojave të një fatkeqësie natyrore.

Kushtetua e Republikës së Shqipërisë në nenin 173 të saj parashikon që:

  1. Në rast rreziku për rendin kushtetues dhe për sigurinë publike, Kuvendi, me kërkesë të Këshillit të Ministrave, mund të vendosë në një pjesë ose në të gjithë territorin e shtetit gjendjen e jashtëzakonshme, e cila zgjat për aq kohë sa vazhdon rreziku, por jo më shumë se 60 ditë.
  2. Me vendosjen e gjendjes së jashtëzakonshme ndërhyrja e forcave të armatosura bëhet me vendim të Kuvendit dhe vetëm kur forcat e policisë nuk janë në gjendje të rivendosin rendin.
  3. Zgjatja e afatit të gjendjes së jashtëzakonshme mund të bëhet vetëm me pëlqim të Kuvendit çdo 30 ditë, për një periudhë jo më shumë se 90 ditë!

Nenin 22 i ligjit të pushteteve të drejtimit e Forcave te Armatosura sqaron më tej se:

  1. Gjatë gjendjes së jashtëzakonshme Kryeministri është drejtpërdrejt përgjegjës për drejtimin e Forcave të Armatosura, përmes hierarkisë së drejtimit e të komandimit i cili pas përfundimit të kësaj gjendjeje të jashtëzakonshme i raporton Kuvendit për përdorimin e Forcave të Armatosura gjatë kësaj periudhe.

Sa i përket faktkeqësive natyrore ligji shprehet në nenin 23 të tij, ku thotë se për fatkeqësitë natyore vendos Këshilli i Ministrave, sipas dispozitave të Kushtetutës së Republikës së Shqipërisë.

  1. Me vendosjen e gjendjes së fatkeqësisë natyrore, Forcat e Armatosura, me vendim të Këshillit të Ministrave, mund të ndërhyjnë për eliminimin e pasojave të ardhura nga fatkeqësia natyrore apo aksidenti teknologjik. /abcnews.al