Kokaina ishte “përbërësi” sekret i transplantit të zemrës nga derri te njeriu

schedule08:02 - 28 Janar, 2022

schedule 08:02 - 28 Janar, 2022

“Përbërësi” sekret i përdorur gjatë transplantit novator të zemrës nga derri te njeriu në fillim të këtij muaji ishte kokaina .

Tani, mjekët shpresojnë të shohin më shumë rezultate nga “droga e festave” në procesin e transplantimit.

Dr. Mohamed Mohyudin, drejtor i ksenografit (procesi i transferimit të një organi kafshe nga një njeri) në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Maryland, foli për operacionin historik në një pacient 57-vjeçar, i cili u bë mikpritës i një të modifikuar gjenetikisht i zemrës së derrit.

Derri nga i cili është marrë zemra ishte modifikuar gjenetikisht nga kompania amerikane e bioteknologjisë Revivicor (një degë e United Therapeutics) për të çaktivizuar disa nga gjenet e tij, gjë që mund të ketë bërë që trupi të refuzojë organin si trup i huaj, tek pacienti.

Përpara se zemra e derrit të transportohej në Shtetet e Bashkuara, ajo u forcua me kokainë nga kompania suedeze e teknologjisë mjekësore XVIVO.

Zakonisht, organet e transplantit vijnë nga distanca shumë më të shkurtra pasi ato konsumohen nga trupi brenda pak orësh.

Dr. Mohamed Mohyudin shpjegoi se si u përdor kokaina në një përzierje hormonesh, duke përfshirë kortizolin dhe adrenalinën, që parandalojnë përkeqësimin e indeve të gjalla gjatë udhëtimit të gjatë në Maryland, por procesi hasi edhe në pengesa për ndjekjen penale të drogës në SHBA.

Studiuesit mjekësorë nuk janë të qartë në lidhje me mekanizmat pas efikasitetit të amfetaminës, por Mohyudin beson se përzierja e kokainës dhe hormoneve tashmë kishte tejkaluar alternativat e tjera në efektshmëri

Mjekët, të udhëhequr nga profesori Bartley Griffith i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Maryland, shpresojnë të hapin rrugën për një lloj të ri transplanti që do të shpëtojë jetën e shumë njerëzve në mbarë botën për shkak të mungesës së organeve adekuate njerëzore për transplantim. Shumë njerëz në listat e pritjes së transplantit vdesin çdo vit përpara se të marrin organin vital që u nevojitet. /abcnews.al/