Kjo sjellje toksike në punë dëmton shëndetin tonë mendor

schedule16:47 - 19 Qershor, 2022

schedule 16:47 - 19 Qershor, 2022

Nëse gjithmonë përpiqeni të fshihni zemërimin ose zhgënjimin tuaj në punë, atëherë është koha të zbuloni nëse ekziston një term specifik për të.

Të gjithë duam të sillemi në mënyrë perfekte në mjedisin e punës që i përkasim dhe falënderojmë gjithmonë kolegët tanë, por a keni menduar ndonjëherë se kjo sjellje mund të ketë një ndikim të drejtpërdrejtë në shëndetin tonë mendor ? Nuk është aspak keq të dëshirojmë të sillemi gjithmonë profesionalisht, por kur shtypim emocionet tona si zemërimi, trishtimi apo stresi, ne pushtohemi nga këndvështrimi dhe kjo padyshim që i bën shumë dëm shëndetit tonë.

Shtypja e emocioneve tona mund të jetë jashtëzakonisht shkatërruese, sepse ne në thelb po ia mohojmë vetes ndjenjën dhe shprehjen e një pjese të tyre. Këto ndjenja na bëjnë të ndihemi të rraskapitur pa e kuptuar pse.

Sipas psikologes Gemma Leigh Roberts: “Kur vendosim vazhdimisht një ‘fytyrë të guximshme’, ne zgjasim stresin ekzistues dhe kjo rezulton që të bëhemi më pak produktivë. Kur në mënyrë të përsëritur refuzojmë të menaxhojmë emocionet tona negative, kjo jo vetëm që ndikon në performancën tonë të punës, por ndikon edhe në shëndetin tonë fizik dhe shumë shpesh çon në depresion”. Termi këndvështrim ekziston sepse kemi frikë nga kritika që mund të rezultojë nga shfaqja e çdo emocioni tonë, duke shmangur kështu sinqeritetin.

Nëse doni të ndryshoni të gjitha këto, së pari pranoni atë që ndjeni në të vërtetë, pastaj flisni me dikë dhe vendosni kufij kur të tjerët e teprojnë. Krahas gjithë kësaj është e rëndësishme, sipas ekspertëve, të mos harroni të kujdeseni për veten, edhe nëse është në kundërshtim me mendimin e të tjerëve./abcnews.al