Kjo është aroma e preferuar e të gjithëve

schedule14:30 - 19 Prill, 2022

schedule 14:30 - 19 Prill, 2022

Shpesh besohet se prejardhja jonë kulturore luan një rol të rëndësishëm në aromat që na pëlqejnë dhe ato që urrejmë. Megjithatë, një studim i ri shkencor tregon se erërat që njerëzit i duken më të këndshme varen kryesisht nga struktura e molekulës së aromës specifike. Pra, është më shumë çështje biologjie dhe jo ndikimi mjedisor.

Çfarë e formon perceptimin tonë për aromën tonë të preferuar?  

Një studim i ri i publikuar në revistën Current Biology tregon se njerëzit shijojnë ose urrejnë të njëjtat aroma, pavarësisht se nga vijnë ato.

Një grup akademikësh në Universitetin e Oksfordit dhe Institutin Karolinska në Suedi shtuan se preferencat tona përcaktohen nga struktura e secilës molekulë erë. Autori i studimit, Dr. Artin Arshamian, vë në dukje: “Ne donim të shikonim nëse njerëzit në mbarë botën kanë të njëjtën ndjenjë nuhatjeje dhe pëlqejnë të njëjtat lloje të nuhatjes ose nëse kjo është diçka që mësohet kulturalisht. Tradicionalisht, ajo konsiderohet një çështje kulturore. Por mund të tregojmë se kultura ka shumë pak të bëjë me të. Kulturat në mbarë botën klasifikojnë aromat e ndryshme në një mënyrë të ngjashme, pavarësisht se nga vijnë ato. Por preferencat e nuhatjes kanë një komponent personal, nëse jo kulturor.”

Ai shtoi: “Tani e dimë se ekziston një ndjenjë universale e nuhatjes që udhëhiqet nga struktura molekulare dhe kjo shpjegon pse na pëlqen ose nuk na pëlqen një erë e veçantë . ”

Studimi

Studiuesit studiuan nëntë grupe njerëzish me stile jetese shumë të ndryshme për të testuar nëse preferencat e nuhatjes së një personi lidhen me kulturën e tyre. Shumë nga studiuesit punuan me popujt indigjenë. Kështu, katër nga grupet pjesëmarrëse ishin gjuetarë-mbledhës. Pesë të tjerët e siguronin jetesën nga bujqësia ose peshkimi. Disa nga pjesëmarrësit në hulumtim nuk kanë ndjekur modelet e dietës perëndimore ose nuk kanë përdorur shumë shpesh produkte perëndimore. “Për shkak se këto grupe jetojnë në mjedise të ngjashme me aroma si pyjet e shiut, bregdeti, mali dhe qyteti, ne regjistrojmë shumë lloje të ndryshme të ‘ përvojave të aromave ‘.”tha doktor Arshamian. 235 njerëzve që morën pjesë në studim iu kërkua të vlerësonin aromat në një shkallë nga më të këndshmet tek ato më të pakëndshmet./abcnews.al