KE rekomandon vendosjen e kufirit për gazin natyror nga 1 janari 2023

schedule18:54 - 22 Nëntor, 2022

schedule 18:54 - 22 Nëntor, 2022

Komisioni Evropian ka propozuar kufizimin e çmimit të gazit natyror për një vit, duke filluar nga 1 janari 2023 , sipas një drafti të parë nga Reuters, i cili deri më tani ka lënë bosh shumën e tavanit.

Është fakt që ideja e kufizimit të çmimeve ka shumë muaj që i ndan vendet e BE-së. Propozimi i fundit i Komisionit do të diskutohet nga ministrat e energjisë të 27 vendeve anëtare të bllokut të enjten më 24/11.

Një zyrtar i BE-së i tha Reuters se Komisioni do të propozonte një çmim më të lartë se sa duan mbështetësit e kufirit. Sipas Bloomberg, Komisioni po propozon një kufi prej 275 euro për megavat orë, i cili do të aktivizohet nëse plotësohen një sërë kushtesh.

Ky nivel çmimi është shumë mbi nivelet e sotme prej rreth 120€, por nën nivelet rekord të verës së kaluar. Kufiri do të aktivizohet nëse kontratat standarde holandeze tejkalojnë këtë nivel për dy javë dhe diferenca midis çmimeve të TTF dhe LNG është më e madhe se 58 € për 10 ditë.

Një diplomat tha se grupi i shumicës priste që kufiri të ishte rreth 150-180 euro për megavat orë (Mwh), për të shkaktuar kufirin disa herë në vit.

“Përndryshe, ne do të kemi një tavan në letër që në praktikë nuk do të futet kurrë,” tha diplomati, i cili foli, sipas Reuters, në kushte anonimiteti. /abcnews.al/