Japonia rekruton astronautët e rinj në 13 vjet, nuk është e rëndësishme të kenë diplomë shkencore

schedule13:33 - 19 Nëntor, 2021

schedule 13:33 - 19 Nëntor, 2021

Është një hap i vogël për Japoninë, por një mundësi gjigante për aspirantët e hapësirës: vendi po rekruton astronautë të rinj për herë të parë në më shumë se një dekadë dhe aplikantët nuk duhet të kenë më një diplomë shkencore.

Gratë inkurajohen fuqimisht të vendosin veten përpara për këtë punë, tha Agjencia Japoneze e Kërkimit të Hapësirës Ajrore (JAXA), pasi të shtatë astronautët aktualë të vendit janë burra.

Aplikantët e suksesshëm, të cilët duhet të jenë japonezë, do të trajnohen dhe do të dërgohen në misione, potencialisht në Hënë, Porta Lunar ose Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës.

“Ne duam të krijojmë një sistem (rekrutimi) që përputhet me kohën aktuale”, tha Kazuyoshi Kawasaki i JAXA në një konferencë për media.

“Më parë ne i kufizuam kandidatët tek ata me një diplomë të shkencave natyrore , por shumë prej nesh ranë dakord ta bënin atë jo një kërkesë.”

Megjithatë, provimet me shkrim do të përfshijnë pyetje të nivelit universitar mbi shkencën, teknologjinë, inxhinierinë dhe matematikën, me testimin e aftësisë angleze të aplikantëve gjithashtu.

JAXA tha se do të pranojë aplikime midis 20 dhjetorit dhe 4 marsit, hera e parë që ka ofruar pozicione për astronautët fillestarë në 13 vjet.

Këtë herë, ata po kërkojnë të rekrutojnë “disa” astronautë me të paktën tre vjet përvojë në vendin e punës.

Nuk ka asnjë kërkesë për moshën apo kuota gjinore dhe agjencia e ka ulur kërkesën e saj për lartësinë në 149.5 centimetra (4.9 këmbë).

Një nga ekuipazhi aktual i Japonisë është Akihiko Hoshide, 52 vjeç, i cili u kthye në Tokë nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor në fillim të këtij muaji me një anije SpaceX./abcnews.al