Ja pse është e vështirë të kujtojmë veten tonë, para moshës 4-vjeçare!

schedule19:56 - 9 Dhjetor, 2020

schedule 19:56 - 9 Dhjetor, 2020

Thuhet se personaliteti i një njeriu formohet në fëmijëri. Por, ironia është që ne nuk mbajmë mend asgjë për vitet e para të jetës tonë. Ky fenomen ndodh te të gjithë njerëzit dhe njihet me një term zyrtar si “amnezi fëmijërie”. Ndërsa rritemi, ne harrojmë njerëzit, ngjarjet dhe madje edhe vendet që kemi qenë si fëmijë.

Çfarë është amnezia e fëmijërisë dhe kur ndodh?

Amnezia e fëmijërisë është paaftësia e të rriturve për të kujtuar detajet e ngjarjeve apo edhe ngjarjeve të plota që u kanë ndodhur para moshës 4-vjeçare. Disa studiues zbuluan se fëmijët para moshës 7 vjeç janë në gjendje të kujtojnë “60% ose më shumë nga ngjarjet e tyre të jetës së hershme “, ndërsa 8 dhe 9 vjeç mund të shkonin deri në 40%. Kjo i lejoi ata të kuptonin se, ndërsa kalojmë nëpër faza të ndryshme të zhvillimit tonë, aq më pak kujtojmë nga ato që i paraprinë.

Kujtimet tona janë të lidhura ngushtë me aftësinë për të folur.

Një nga teoritë pse nuk i ruajmë kujtimet tona të vegjëlisë është se nuk mund të komunikonim verbalisht në atë kohë. Kur rimarrim një kujtim, ne përdorim fjalë dhe mund ta përshkruajmë atë me shumë detaje që kërkon gjuhë. Shumica e foshnjave nuk fillojnë të flasin para moshës 2 vjeç, kështu që ata thjesht nuk janë në gjendje të krijojnë një kujtesë kohezive.

Gjithçka varet nga ajo që na la një përshtypje të qëndrueshme.

Një psikolog fëmijësh thotë se në fund të fundit, fëmijët ruajnë kujtimet e mbushura me emocione, si pozitive ashtu edhe negative. Ky zbulim madje lejon fëmijët e vegjël të japin dëshmi edhe në gjykatë. Kështu që shanset janë nëse mund të mbani mend një kujtim të hershëm, ai ka pasur shumë rëndësi për ju dhe shkakton një përgjigje të fortë emocionale./e.b-abcnews.al