Ish Ambasadorja e Moskës në Serbi: Ndikimi rus në Mal të Zi është i madh, këtë e kryen përmes Kishës Ortodokse Serbe

schedule20:17 - 31 Janar, 2023

schedule 20:17 - 31 Janar, 2023

Jelica Kurjak, ish-ambasadorja e Serbisë në Moskë, beson se ndikimi i Rusisë në ngjarjet në Mal të Zi është i rëndësishëm dhe se në vitet e fundit ai ka ndodhur kryesisht përmes Kishës Ortodokse Serbe (KPS).

Në një intervistë për “Vijesta”, Kurjak thekson se Rusia nuk do të heqë dorë nga prezenca e saj në Ballkan dhe në Mal të Zi, do të ndryshojë taktikat dhe mekanizmat e saj të transmetimit në përputhje me situatën në terren edhe nëse Mali i Zi i bashkohet BE-së apo kur.

Nga ana tjetër, ajo beson se Perëndimi nuk do të largohet dhe nuk do të heqë dorë nga pozicionet e fituara në Ballkan, ndonëse duket qartë se ka problem me Malin e Zi si anëtar i NATO-s.

Të dërguarit e parë rusë mbërritën në Cetinje në fillim të shekullit të 18-të. Nga ana tjetër, në mars 2022, Mali i Zi u bë zyrtarisht një “vend armik i Rusisë”. A ka të drejtë Aleksandër Shmelev, analist rus, i cili u shpërngul pjesërisht në Mal të Zi në vitin 2021, kur i përshkruan marrëdhëniet mes dy vendeve si “tradicionalisht më të mira se vendet e tjera në Evropën Perëndimore, për shkak të perspektivës historike”.

Faktet historike sigurisht që tregojnë për interesin shekullor të Rusisë për Ballkanin, dhe në këtë kuptim edhe për Malin e Zi, i cili ishte gjithashtu interesant për shkak të aspiratave strategjike të Rusisë për të arritur detet e ngrohta. Deri më sot Rusia ka interesa kaq të qarta ndaj Malit të Zi, Serbisë dhe Ballkanit, pra Ballkanit Perëndimor në përgjithësi.

Kjo është njëra anë e historisë. E dyta është se në Mal të Zi, si dhe në Serbi, ka pjesë të historisë së marrëdhënieve me Rusinë që janë të shënuara nga mitologjia. Disa faktorë e bëjnë këtë mitologjizim edhe më të gjallë dhe dinamik. Së pari, ato janë vende sllave dhe ortodokse, me një gjuhë të ngjashme, me vlera tradicionale kulturore, dhe ajo që është veçanërisht e rëndësishme është se të gjitha këto vende kanë luftëra të ngjashme të lavdishme për çlirim, heroizëm në bazë të atyre luftimeve dhe që nuk kanë qenë kurrë në luftë me njëri-tjetrin. Rusia gjithmonë i ka bërë përshtypje Malit të Zi dhe Serbisë me një bagazh të tillë historik. Mitet janë ushqyer me shekuj, sepse mitet janë gjithmonë një mjet i mirë për të inkurajuar njerëzit që të mbyllin radhët me qeverinë në situata krize.

Megjithatë, për shkak të luftës në Ukrainë, Mali i Zi, ndryshe nga Serbia, vendosi të mbajë një pozicion të qartë dhe të anojë me Perëndimin, pavarësisht nga miqësia tradicionale shekullore. A është kjo vetëm një provë, siç thotë Srđan Darmanović, një ish-diplomat, se “ka mitomani të përhapur në Mal të Zi për marrëdhëniet tradicionalisht miqësore”?

Nuk ka dyshim se besimi dhe ruajtja e miteve për miqësinë tradicionale dhe vëllazërinë historike me popullin e madh rus është i fortë dhe i pranishëm. Për shkak të polarizimit të shoqërisë ndaj tradicionalistëve, pra ndaj bllokut pro-serb dhe prorus nga njëra anë, dhe orientimit properëndimor të një pjese të shoqërisë, nga ana tjetër, besimit në shpëtimin nën kujdesin. e vlerave të tilla duke u mbështetur te miqtë e vjetër është e fortë. Megjithatë, në momentin aktual historik duhet të kemi gjithmonë parasysh se është një luftë e forcave politike për të fituar pushtetin.

Mali i Zi, siç beson një pjesë e publikut vendas, ka pasur disa përfitime dhe privilegje të veçanta pikërisht për shkak të asaj “miqësie shekullore” apo një qëndrim i tillë është pjesë e “mitomanisë”?

Unë nuk do ta karakterizoja gjendjen e marrëdhënieve në atë periudhë si “të veçanta”, megjithëse ishte pa dyshim miqësore dhe e favorshme. Mendoj se bëhej fjalë kryesisht për një moment të favorshëm si për Rusinë ashtu edhe për Malin e Zi. Për Rusinë, sepse donte të pozicionohej ekonomikisht në Mal të Zi – blerja e pronave të paluajtshme, ndërtimi i shkollave, kishave, blerja e KAP, dhe për Malin e Zi ishte gjithashtu e rëndësishme të fitonte mbështetjen e një vendi të madh anëtar të Këshillit të Sigurimit të OKB-së në përgatitje për dalje nga ish-Bashkësia e Serbisë dhe Malit të Zi. Në këtë proces, sigurisht u përdorën thëniet mitomanike.

Sa e ngushtoi ndjeshëm Rusia hapësirën e veprimit në Ballkan, përfshirë Malin e Zi, me agresionin e saj kundër Ukrainës dhe çfarë do të pasojë si reagim i pjesës më të madhe të komunitetit ndërkombëtar?

Agresioni i Rusisë kundër Ukrainës është padyshim një faktor që ka kufizuar marrëdhëniet me Malin e Zi. Në fund të fundit, Mali i Zi dënoi pushtimin rus të Ukrainës dhe vendosi sanksione ndaj Rusisë.

Marrëdhëniet me Malin e Zi janë sigurisht të kufizuara, por Rusia duket se nuk ka hequr dorë nga kjo zonë e rëndësishme në Ballkanin Perëndimor.

Pavarësisht nga sukseset e vogla apo të mëdha të vendeve ballkanike, dhe në këtë kuptim edhe të Malit të Zi, në afrimin e strukturave euroatlantike, Rusia nuk e humbi kurrë interesin për vendet e Ballkanit, madje duke e rritur ndikimin e saj duke ndryshuar përmbajtjen dhe taktikat. Kjo po ndodh edhe pas pushtimit të Ukrainës. Vetëm një shembull: kur Kisha Ortodokse e Ukrainës fitoi autoqefalinë, ndikimi dhe aktivitetet e Kishës Ortodokse Ruse u bënë shumë më të mëdha në Mal të Zi dhe Serbi.

Rusia padyshim ka një politikë të re gjeostrategjike ndaj Ballkanit Perëndimor, përfshirë Malin e Zi, duke pasur parasysh ndryshimet që ndodhën pas fillimit të agresionit kundër Ukrainës? A mund të përcaktohet skica dhe qëllimi kryesor i asaj strategjie?

Rusia nuk heq dorë dhe nuk do të heqë dorë nga prania e saj në Ballkan dhe në Mal të Zi, ajo do të ndryshojë taktikat dhe mekanizmat e saj të transmetimit në përputhje me situatat në terren, edhe nëse ose kur Mali i Zi është në BE dhe tashmë është në NATO. . Përsëri, dua të nënvizoj se pavendosmëria dhe konfliktet e forcave brenda Malit të Zi, si dhe në Serbi, shkojnë paralelisht me strategjinë ruse.

Nga ana tjetër, lufta në Ukrainë, sanksionet ndaj Rusisë, e kanë bërë në masë të madhe bllokun e partive të mbledhura rreth Frontit Demokratik një partner të padëshirueshëm për BE-në dhe SHBA-në.

Lufta në Ukrainë tashmë po ndikon në sjelljen në marrëdhëniet ndërkombëtare dhe koha do të tregojë se sa dhe çfarë pasojash do të ketë për BE-në, për Ballkanin, për marrëdhëniet e vendeve individuale të Ballkanit me vendet dominuese në botë. Reflektimet do të jenë të shumta dhe marrëdhëniet më komplekse.

Gjeostrategjikisht, a mund të “lejë” Perëndimi partitë që mbështesin hapur Rusinë të vijnë në pushtet në një vend anëtar të NATO-s dhe një kandidat për anëtarësim në BE?

Është e sigurt që organizatat politike me ngjyrë të fortë nacionaliste apo kleriko-nacionaliste në Mal të Zi nuk kanë simpati, mbështetje apo edhe mirëkuptim në sytë e BE-së dhe SHBA-së. Politikat e këtyre organizatave kombëtare nuk janë në përputhje me vlerat bazë të grupimeve të lartpërmendura të fuqive botërore. Mbështetja e partive me orientim kombëtar dhe madje edhe e shtetit tek Rusia nuk mund të jetë e pranueshme në përgjithësi, dhe veçanërisht jo tani, në kushtet kur Rusia është plotësisht e izoluar nga vendet më me ndikim në botë dhe kur ajo ka bërë luftë kundër një vendi sovran për gati një vit tani. Në këtë moment nuk mund të justifikohet asnjë arsye e vetme që ato forca në Mal të Zi dhe Serbi të pranojnë modelin rus të zhvillimit. Në këtë kontekst, është e vështirë të besohet se BE-ja, NATO-ja dhe mbi të gjitha SHBA-ja do të lejonin lehtësisht një anëtar të NATO-s dhe një kandidat për anëtarësim në BE që të “lënë në kullim”.

Çfarë doni të thoni kur thoni se Perëndimi nuk do ta “lënë Malin e Zi të shkojë lehtë”?

Nuk mendoj se Perëndimi do të largohet apo do të heqë dorë nga pozicionet e fituara në Ballkan, megjithëse padyshim që ka problem me Malin e Zi dhe jo vetëm me të si anëtare e NATO-s. Pse në fund të fundit do ta pranonin në Aleancë.

Cili është ndikimi real i Rusisë në ngjarjet në Mal të Zi sot dhe ku e shihni atë? Sa i drejtpërdrejtë është dhe në çfarë mase në fakt shpërndahet vetëm përmes Beogradit dhe partive të afërta me autoritetet aktuale në Serbi?

Ndikimi i Rusisë në ngjarjet në Mal të Zi është i rëndësishëm dhe në këtë periudhë, disa vite më parë dhe sot, ndodh kryesisht më i fshehtë se në vitet e mëparshme. Nëse më parë ka pasur më shumë ndikim përmes politikës, pjesërisht edhe ekonomisë, vitet e fundit ndikimi po bëhet përmes KPS-së. Pra, mund të thuhet se partitë politike pro-serbe së bashku me KPS-në janë sot një bllok shumë më agresiv dhe dinamik se organizatat e tjera në Mal të Zi. Duke marrë parasysh qëndrimet jashtëzakonisht të ngushta të elitës qeverisëse serbe me KPS-në, është e qartë se cili është kanali i ndikimit në Mal të Zi.

Duke e njohur atë “kanal ndikimi”, a mund të karakterizohet realisht qeveria aktuale në Serbi si mbulesë për realizimin e interesave ruse dhe sa përputhen interesat e Serbisë dhe Rusisë në këtë moment në Mal të Zi?

Mendoj se do të ishte pak pretencioze dhe do t’u shkonte autoriteteve serbe që ta karakterizonin Serbinë si një front të ndikimit rus. Vetë Rusia po punon që të mos e kuptojë ndikimin e saj në politikën e jashtme. Sigurisht, nëse prania e Serbisë do ta ndihmojë në ndonjë segment, sigurisht që do ta përdorë. Mendoj se bëhet fjalë për diçka tjetër: dëshirën e politikës së Serbisë së Madhe për t’u transferuar në Mal të Zi. Është pjesë e një shprehjeje më të sofistikuar të politikës neo-perandorake – fuqia e butë. “Serbski svet” është një platformë e qartë për një politikë të tillë.

Blloku pro-serb në Mal të Zi është unik në mbështetjen e Aleksandër Vuçiqit në politikën e mosvendosjes së sanksioneve ndaj Rusisë. Megjithatë, lind pyetja, në rast se Serbia vendos të bllokojë Rusinë, kujt do t’i jetë më besnike kjo pjesë e skenës politike malazeze – Beogradit apo Moskës?

Është e qartë se në shoqërinë malazeze nuk ka konsensus për përcaktimin e zhvillimit të mëtejshëm të vendit. Kur flasim për forcat pro dhe kundër, e lidh gjithmonë me brohoritjen, për këtë apo kundër këtij. Kam frikë se ata aktorë të interesit politik ditor, që është ardhja në pushtet me çdo kusht, nuk e shohin perspektivën e vendit të tyre dhe janë të bindur apo dritëshkurtër të kuptojnë se secili në atë lojë ka interesat e veta: jo. njëri do apo mbron këdo aty, secili nga pjesëmarrësit në atë kuazi-aleancë instrumentalizon tjetrin me synimin për të fituar dominimin.

Ndoshta sepse politika është në fund të fundit një shprehje e realitetit konkret?

Kjo do të thotë se gjërat mund dhe duhet të ndryshojnë dhe do të ndryshojnë, dhe në përputhje me ato ndryshime, ne duhet të shikojmë se ku jemi. Pra, nesër, kur nuk ka më luftë në Ukrainë, dhe lufta duhet të përfundojë herët a vonë, kur nuk ka asnjë qeveri të vetme në Serbi, dhe është gjithashtu e ndryshueshme, çfarë atëherë?

Keni përshtypjen se Mali i Zi e di “çka atëherë”?

E përsëris, Mali i Zi, si çdo vend, duhet të zgjedhë rrugën e tij në përputhje me interesat e veta. Në Ballkan ka shumë çështje të pazgjidhura, shumë emocione dhe dritëshkurtësi dhe koha po kalon. Një epokë ka përfunduar shumë kohë më parë dhe një tjetër po shfaqet.
Rusia dhe stabiliteti i brendshëm
A mund të thuhet, siç pretendojnë disa, se Rusia është një faktor destabilizues në Mal të Zi?

Prania e çdo faktori të huaj në një vend që ka ambicie për të ndërhyrë, apo edhe për të ndikuar në ngjarjet politike, është gjithmonë një faktor destabilizues. Por tani disa gjëra duhet të sqarohen. Nëse një vend në të cilin ka një prezencë të fortë të një faktori të huaj nuk ka strategjinë e tij për zhvillimin politik të brendshëm dhe të jashtëm, pavarësisht nga madhësia e tij, dhe nëse forcat e tij sunduese mbështeten në praninë ndërkombëtare si garanci për të qëndruar në pushtet, është e qartë se faktori i huaj ka një rol të rëndësishëm, domethënës dhe ndonjëherë edhe vendimtar në jetën e atij vendi. Prandaj, çështja e pranisë së Rusisë në Mal të Zi dhe Serbi nuk është vetëm ose ekskluzivisht një çështje e mospërmbajtjes ose agresivitetit të tepruar rus, por më tepër një çështje e angazhimit të qëndrueshëm të vendit ku forcat e huaja po punojnë. Çështja e stabilitetit të Malit të Zi dhe Serbisë është çështje e stabilitetit të brendshëm.
“Miqësia historike”
Ju keni qenë në Rusi nga 2001 deri në 2012. Si shikohej Mali i Zi në Moskë në atë kohë? Cila është rëndësia praktike e “miqësisë historike” në marrëdhëniet e drejtpërdrejta mes këtyre dy vendeve?

Në Moskë kam qenë pas ndryshimeve në Serbi, krijimit të RFJ-së, kur ende ekzistonte një valë dinamike çlirimi dhe bashkëpunimi me BE-në dhe vendet e tjera në Rusi. Ata kishin marrëdhënie të mira me Malin e Zi, si me një pjesë të RFJ-së, dhe më pas me Serbinë dhe Malin e Zi. Një trend veçanërisht i theksuar i interesimit për pronat e paluajtshme në Mal të Zi, si dhe për bashkëpunimin ekonomik, mbi të gjitha në KAP të atëhershëm. Kur Mali i Zi u nda, Rusia ishte ndër të parat që njohu pavarësinë e Malit të Zi.

Është e vështirë të thuhet nëse “miqësia historike” ishte motivi kryesor i marrëdhënieve të mira në atë periudhë, por është e pamohueshme që vendet bashkëpunojnë më lehtë në paqe kur kanë në arsenalin e tyre këtë faktor të marrëdhënieve tradicionalisht të mira.