Holanda krijon një metodë “të çuditshme” për të zbuluar Koronavirusin

schedule07:23 - 7 Maj, 2021

schedule 07:23 - 7 Maj, 2021

Studiuesit holandezë kanë trajnuar një grup bletësh, të cilat kanë një nuhatje të fortë, për të zbuluar mostrat e infektuara me koronavirus, në një zbulim që ata thonë se do të zvogëlojë kohën e pritjes për rezultatet e testit në vetëm sekonda.

Për të trajnuar bletët, studiuesit në Laboratorin e Kërkimeve Veterinare në Universitetin e “Wageningen” dhanë ujë të ëmbëlsuar me sheqer si një “shpërblim” pasi i shfaqën ato në mostrat e kontaminuara me Covid-19.

Në këmbim, bletët u privuan nga “shpërblimi” pasi iu treguan mostrave jo të infektuara me virusin.

Wim van der Boel, një profesor i virologjisë i cili ishte i përfshirë në projekt, tha se pasi të mësohet me sistemin, bleta zgjat spontanisht gjuhën e saj për një shpërblim kur paraqet mostra të infektuara.

Studiuesit thanë se nxjerrja e bletëve nga gjuhët e tyre për të pirë do të thotë të vërtetosh që mostra është e infektuar me virusin.

Duhen orë dhe ndoshta ditë për të marrë rezultatin e testit të koronavirusit, por bletët japin rezultatin menjëherë.

Kjo metodë e re është gjithashtu e lirë, gjë që e bën atë të dobishme në vendet ku testimi është i ulët./abcnews.al