Hahn: Reformimi i BE-së mund të bëhet paralelisht me zgjerimin e unionit

schedule14:09 - 7 Nëntor, 2019

schedule 14:09 - 7 Nëntor, 2019

Komisioneri për politikën e fqinjësisë dhe negociatave të zgjerimit, Johannes Hahn tha të enjten para komisionit të punëve te jashtme te Parlamentit Europian se reformimi i Bashkimit Europian mund të bëhet paralelisht me zgjerimin e kësaj organizate.

Hahn nënvizoi se ndryshimi i metodologjisë së negociatave të anëtarësimit nuk duhet tê pengojë hapjen e negociatave te anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut dhe avancimin e të gjithë rajonit të Ballkanit.

Reformimi i BE-së mund të bëhet paralelisht me zgjerimin e kësaj organizate. Kjo është deklarata e komisionerit për politikën e fqinjësisë dhe negociatave të zgjerimit, Johannes Hahn para komisionit të punëve te jashtme te Parlamentit Europian.

Hahn theksoi se ndryshimi i metodologjisë së negociatave të anëtarësimit nuk duhet tê pengojë hapjen e negociatave te anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Johannes Hahn, komisioner për zgjerimin: “Ata që mendojnë se duhet të reformohet Bashkimi Europian, kanë të drejtë, por procesi i reformimit  mund të bëhet paralelisht me zgjerimin e kësaj organizate. Nëse këto dy procese nuk bëhet paralelisht, vende si Maqedonia e Veriut, Shqipëria apo gjithë rajoni i Ballkanit do të bëjnë hapa mbrapsht në reforma

Eurodeputetët mbështesin ndryshimin e metodologjisë së zgjerimit në kuadrin e reformimit dhe thellimit të Bashkimit Europian. Shumë kanë pyetur komisionerin Hahn, se si mund të ndryshohet metodologjia që të evitohet një skenar katastrofë në samitin e Zagrebit në maj të 2020. Thënë ndryshe, topi është tashmë në kampin e Komisionit Europian:

Sandra Kalniete, eurodeputete: “Cënimi i kredibilitetit të Bashkimin Europian është shumë i madh. Tani më e rëndësishmja është se çfarë mund të bëjmë për të ecur përpara, se nëse ndodhemi edhe një herë në një situate në maj të vitit tê ardhshëm, ku të gjitha shpresat e Shqipërisë dhe Maqedonisë  do të shuhen, kjo do jetë katastrofë

Nathalie Loiseau, eurodeputete: “Ju deklaruat gjithashtu që duhet rishikuar procesi i anëtarësimit dhe e mbështes këtë pikëpamje. Por shtroj pyetjen, se kur do prezantojë Komisioni Europian propozimet për rishikimin e metodologjisë së zgjerimit kur shihet se ka konsensus, që kjo gjë duhet bërë?”

Ilhan Kyuychyuk, eurodeputet: “ Sigurisht që mungesa e vendimit për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë cênon kredibilitetin e BE-së dhe liderët europianë duhet të rikonsiderojnë vendimin e tyre. Por nga ana tjetër, ne duhet të marrim konsideratë thirrjet që Bashkimi Europian duhet tê reformohet dhe gjithashtu edhe procesi i negociatave të anëtarësimit. Çfarë duhet ndryshuar?

Andrius Kubilius, eurodeputet: “Kjo mund të quhet ndryshe kriza e zgjerimit. Mund të jemi nervozë për këtë, por pa harruar nga an tjetër se në historinë e Bashkimit Europian, se edhe krizat sjellin përfitime. Pra, çfarë hapash të rinj duhet tê hedhim nê mënyrê që ta bëjmë zgjerimin të suksesshëm”

Eurodeputet farncez: “Ne jemi krejtësisht të vetëdijshëmshëm që situata e brendshme në Maqedoninë e Veriut dhe Shqipëri  pas mosmarrjes së vendimit mund të sjellë vështirësi. Por a jemi të vetëdishëm për problemet politike në disa nga kryeqytetet tona, ku mund të citoj Romën, Berlinin dhe Parisin?

Johannes Hahn, komisioner për zgjerimin: E gjithë domethënia e reformave të integrimit është ndryshimi i standarteve të jetesës për qytetarët e këtyre vendeve. Problemi kryesor me të cilin përballen ato është ikja e trurit. Ne nuk mund të tolerojmë një situatë vakumi, ku një popullate e tërë të braktisë vendin, sepse kjo mund të shkaktojë problem sigurisë për ne. Lidhur me ndryshimet, ne mund të bëjmë presion për ngrirjen e fondeve gjatë negociatave të anëtarësimit. Për shembull, për Malin e Zi, kur folëm për ngrirjen e fondeve para dy vjetësh, vendi dyfishoi përpjekjet për reformat. Besoj se pasardhësi im do jetë mendjehapur për këtë. Ka vend për përmirësim”.

Komisioneri i ri për politikën e fqinjësisë dhe zgjerimin pritet të marrë detyrën në 1 dhjetor me fillimin e mandatit të komisionit tê presidentes së zgjedhur Ursula Von der Leyen. Ky ishte shkëmbim i fundit i ideve për komisionerin Johannes Hahn në detyrën aktuale me  komisionin e punëve të jashtme të Parlamentit Europian./abcnews.al