Gjonaj: Projektligji për amnistinë në fund të shtatorit, përfitojnë 50% gra

schedule09:41 - 20 Shtator, 2019

schedule 09:41 - 20 Shtator, 2019

Fundi i shtatorit pritet të sjellë lajme të mira për ata që vuajnë dënimin në burgjet shqiptare. Ministrja e Drejtësisë Etlida Gjonaj në një interpelancë me gratë e dënuara tregoi se projektligji për amnistinë thuajse ka përfunduar.

“Pritet që të merret një miratim nga Prokuroria e Përgjithshme dhe Ministria e Brendshme kryesisht lidhur me kategorinë e grave apo të gjithë personave që ndodhen në institucione  ekzekutimi të vendimeve penale, por që janë me statusin si të paraburgosur pasi nuk kanë ende një vendim të formës së prerë. Dhe menjëherë, deri në fund të shtatorit ne planifikojmë që amnistia të miratohet në qeveri. Pas miratimit në qeveri projekt-ligji do të kalojë në Parlament me qëllim që Dhjetori, Krishtlindjet, personave që do përfitojnë nga amnistia t’i gjej pranë familjeve të tyre”.

Më shumë se 50 % e grave të dënuara do të përfitojnë nga amnistia tregoi ministrja Gjonaj. Ndërkohë ministrja e Drejtësisë shpjegoi kushtet që duhen përmbushur për të përfituar.

“Padyshim një ndër kriteret e amnistisë është dhe mosha, ku gratë të cilat kanë mbushur moshën 55 vjeç do të kenë mundësinë të përfitojnë nga amnistia, po ashtu duke marrë si kriter dhe kohën e mbetur të dënimit nën 3 vjet, apo ato gra të cilat janë dënuar më pak sesa 3 vjet. Të gjithë këto kategori, do të jenë pjesë e propozimit të projektligjit për amnistinë. Unë jam e bindur që amnistia e përgjithshme është një fakt që ju gëzon shumë sepse ashtu siç kemi biseduar, një pjesë e juaja kanë kriteret ndaluese për shkak të veprave penale të cilat nuk janë amnistuar. Por unë dua edhe t’ju konfidoj dhe një diskutim të fundit që kam me stafin ku po shikojmë edhe mundësinë që mund të heqim kriterin ndalues për veprat penale të cilat nuk është kryer amnistia me qëllim që të jetë vetëm specifike për gratë të cilat vuajnë dënimin në institucion”.

Ndërkohë Ministria e Drejtësisë po harton një paketë të plotë për të riintegruar në shoqëri gratë që lënë qelitë.  /abcnews.al