Falimentojnë fermerët në Dvoran, shkulin pemtarinë me mollë

schedule15:45 - 19 Shkurt, 2019

schedule 15:45 - 19 Shkurt, 2019

Fermerët e Dovranit në Korçë janë zhgënjyer nga puna e tyre në pemtaritë me mollëdhe qershi. Ata thonë se kanë bërë shumë shpenzime dhe nuk kanë përfituar asgjë.

Fermerët e Dvoranit po i shkulin mollët nga rrënjët. Pemët, që ju kanë dhënë fruta për një periudhë 20-vjeçare, tani do t’ju shërbejnë për ngrohje. Në pemetoren prej 500 dynymë të Taulant Huthit, janë prerë mbi 500 rrënjë molle.

Të njëjtin vendim kanë marrë edhe fermerët e tjerë. Mungesa e tregut ka detyruar ata të shesin prodhimin nën kosto për disa vite, duke i çuar drejt falimentimit.

Zbritja e çmimit të mollës gjatë këtij viti, deri në 3 lek për kilogramë, i shtyu t’i presin pemëtoret, duke i dhënë fund kultivimit të mollës në zonen që identifikohet me këtë frut.

“Kam shitur 200-250 kuintal mollë dhe çmimi i mollëve është akoma një pako mastik”.

“Kemi disa vite që bëjmë shpenzime dhe nuk fitojmë asgjë. Vjet dhe sivjet, çmimet më të ulëta. Unë kam prodhuar rreth 250 kuinatlë, 200 i kam shitur, por sa lekë e ke shitur do thuash? 100, 150 lekë dhe 30 lekë e fundit. Në fund me 30 po i shesim. Vijnë makinat furnizohen dhe shkojnë në Bullgari për lëng”.

Shumica e fermerëve të Dvoranit ankohen se nuk kanë përfituar asnjëherë subvencione nga skemat mbështetëse të bujqësisë, çfarë do t’i ndihmonte të përballonin shpenzimet e larta, që kërkon sidomos prodhimi i mollëve.

Të paorientuar nga specialistë të fushës, ata kanë menduar si zgjidhje, zëvendësimin e mollëve me arra, të cilat e japin prodhimin e parë, pas një periudhë shtatë-vjeçare.

“Mollët aktualisht kam menduar t’i zëvendësoj me arra. Ka një leverdi tjetër. Ka më pak kosoto për t’u trajtuar. Për shtatë vitet e ardhshme kemi fitim nga kjo prerja e mollëve që bëmë”.

Pamundësia për të shitur prodhimet, po i bën fermerët e Dvoranit të mendojnë pas mollëve të zëvendësojnë edhe pemët e tjera frutore./abcnews.al