Duhani shkaktar i sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru

schedule16:45 - 26 Janar, 2018

schedule 16:45 - 26 Janar, 2018

Një studim i kryer në Britani ka zbuluar që duhanpirësit kanë shanse shumë të larta që të goditen nga sëmundjet e zemrës.

Personat që kanë tymosur të paktën një cigare në ditë kanë 50% mundësi më shumë që të preken nga sëmundjet e zemrës dhe 30% mundësi më shumë të pësojnë një goditje në tru sesa ata që nuk kanë pirë duhan asnjëherë.

Sipas BBC-së, sëmundjet kardiovaskulare janë rreziku më i lartë që shkakton vdekshmëri për duhanpirësit. Rreth 48% e duhanpirësve kanë vdekur për shkak të sëmundjeve që lidhen me problemet kardiovaskulare.

Kërkuesit kanë zbuluar gjithashtu, se meshkujt që kanë pirë të paktën një cigare në ditë kanë 48% mundësi më të lartë rreziku që të shfaqin sëmundje zemre dhe 25% mundësi që të pësojnë një goditje në tru, krahasuar me ata që nuk e kanë përdorur kurrë duhanin.

Për femrat ka një rrezik më të lartë për sëmundje zemre, rreth 57% dhe 31% për goditje në tru./abcnews.al