Diabeti i të miturve, cilat janë shenjat dhe si t’i dalloni

schedule14:25 - 1 Shkurt, 2023

schedule 14:25 - 1 Shkurt, 2023

Diabeti i të miturve është një sëmundje që vazhdon të rritet ndjeshëm nga viti në vit. Është përhapur në mbarë botën, duke u rritur nga 5% në 10% të popullsisë së botës, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Sëmundja shkaktohet kur trupi nuk prodhon mjaftueshëm një hormon të quajtur insulinë. Fëmijët me diabet ndjekin regjime të veçanta trajtimi për të zëvendësuar insulinën e nevojshme.

Procedurat që lidhen me menaxhimin e diabetit mund të jenë të pakëndshme për fëmijët. Në varësi të moshës së tyre, ata duhet të mësojnë të bëjnë injeksione insuline.

Fëmijët me diabet gjithashtu duhet të dinë se si të kontrollojnë nivelet e sheqerit në gjak dhe të gjurmojnë konsumin e tyre të karbohidrateve me një makinë speciale.

Menaxhimi i diabetit të mitur kërkon monitorim dhe kontroll të vazhdueshëm. Për fat të mirë, përparimet teknologjike kanë përmirësuar shumë mënyrën e shpërndarjes së insulinës dhe mënyrën e kontrollit të niveleve të sheqerit në gjak.

Kjo ka sjellë trajtime më të mira dhe përmirësim të cilësisë së jetës për pacientët që vuajnë nga kjo gjendje.

Shenjat e diabetit të mitur

Simptomat

Në përgjithësi, simptomat e diabetit tek fëmijët shfaqen shpejt. Disa prej tyre mund të jenë si më poshtë:

Rritja e urinimit. Sasi të mëdha sheqeri grumbullohen në gjakun e fëmijës, duke bërë që fëmija të ndjejë shumë etje. Si rezultat, fëmija do të konsumojë më shumë lëngje me një dëshirë të shtuar për të shkuar në tualet. Kjo gjithashtu bën të mundur që fëmijët e vegjël me diabet të lagin shtratin.

Oreks më i madh. Me pak insulinë që qarkullon për të ndihmuar qarkullimin e sheqerit në gjak, ka shumë të ngjarë që organeve dhe muskujve të mos kenë energji të mjaftueshme, duke bërë që trupi i tyre të rritet në oreks.

Humbje peshe. Një nga simptomat e para të diabetit në fëmijëri është humbja e peshës. Kjo sëmundje shkakton oreks më të madh dhe fëmija ha më shumë se zakonisht. Por pa sheqerin e nevojshëm për prodhimin e energjisë, indet e muskujve do të fillojnë të digjen përmes rezervave fizike të trupit.

Lodhje ose mungesë energjie. Për shkak se nuk ka sheqer të mjaftueshëm në trup, do të vini re se fëmija ndihet vazhdimisht i lodhur.

Ndryshimet e sjelljes. Ndryshimet e humorit janë një problem i vazhdueshëm tek fëmijët me këtë gjendje. Është shumë e zakonshme që humori i tyre të ndryshojë shpesh, nga të qenit të mrekullueshëm dhe të lumtur në të trishtuar dhe të dëshpëruar. Përveç kësaj, ata mund të bëhen edhe më të mërzitur dhe të zemëruar.

Verbëri ose shikim i paqartë. Është e mundur që sëmundja të shkaktojë verbëri. Nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të ndikojnë në lëngun kristalor në sy.

Kandidiaza. Sidomos te vajzat që kanë diabet, ka shumë gjasa të kenë kandidiazë gjenitale./abcnews.al