Dekriminalizim për kandidatët për Akademinë e Shkencave

schedule18:30 - 15 Prill, 2019

schedule 18:30 - 15 Prill, 2019

44 akademikët, të cilët kanë të drejtë kandidimi për postin e kryetarit të Akademisë së Shkencave, për herë të parë do të kalojnë përmes procesit të dekriminalizimit. 24 Maji është data e zgjedhjeve e përcaktuar nga Asambleja e këtij institucioni.

Prej dy vitesh Akademia e Shkencave është pa kryetar dhe në proces reformimi. Data 24 Maj është zyrtare për zgjedhjet shpallur nga asambleja. Sekretari i Përgjithshëm në detyrë, Vaso Tole, thotë se për herë të parë do ketë një skaner të thellë të kandidatëve, të cilët kanë të drejte gare për kryetar të Akademisë, zëvendëskryetar të Akademisë, Sekretar Shkencor i Akademisë dhe kryetari i Seksionit të Shkencave Natyrore dhe Teknike.

Për herë të parë do të ketë jo vetëm një platformë formale për dosje, por në ditën e zgjedhjes do të ketë një ballafaqim të tyre. Akademiku dhe anëtari i komisionit të zgjedhjeve Shaban Sinani thotë se pak ditë më parë është dorëzuar edhe projektligji për reformën në Akademinë se Shkencave të Shqipërisë nga 15 deputetë të Partisë Socialistë. Ç’ka nënkupton fillimin e diskutimit në komision me palët e interesit.

Megjithëse projektligji është një hartim i përbashkët nga anëtarët e Akademisë dhe një grup pune nga Ministria e Arsimit dhe Sporteve, së fundmi kjo e fundit ka qenë pak e tërhequr, pranon Sinani./abcnews.al