Çka do të thotë të jesh gazetar?

schedule12:11 - 20 Janar, 2022

schedule 12:11 - 20 Janar, 2022

Nga Enver Robelli

Do të thotë: të punosh në pulsin e kohës. Të luftosh të keqen e të dëshirosh të mirën, duke u angazhuar për të mirën e përgjithshme.

Të jesh përherë në anën e të dobëtit dhe të kesh sy kritik ndaj të pushtetshmit. Ta bësh botën të kuptueshme (për veten dhe për të tjerët). Të jesh vëzhgues i vëmendshëm dhe jo protagonist.

Të mos tallesh me viktima dhe t’i goditësh keqbërësit me fuqinë e argumentit. Të mos pranosh urdhra nga askush, as nga punëdhënësi.

Të pranosh urdhra vetëm nga ndërgjegjja jote, bazuar në etikë, profesionalizëm edhe përgjegjësi. Do të thotë që qëllimi i punës tënde të mos jetë kliku, por zgjimi i kureshtjes së lexuesit e lexueses – për të lexuar, kuptuar, menduar dhe logjikuar.

Do të thotë ta duash iluminizmin dhe përbuzësh idiotizmin. Mbi të gjitha: të jesh përherë i “infektuar” me kureshtje. Kush s’ka kureshtje e pasion, s’duhet të jetë gazetar. Mjeti kryesor i punës së gazetarit është gjuha – e shkruar, e folur, e filmuar.

Kultura e debatit, gara e ideve, verifikimi i fakteve, qasja joparagjykuese ndaj temës – të gjitha këto janë pashmangshëm të domosdoshme për të ushtruar profesionin.

Helm i gazetarisë janë gjuha e drunjtë, formulimet burokratike, mungesa e thellësisë dhe besimi i rrejshëm se orari ditor i punës zgjat 8 orë. Gazetar je nganjëherë 24 orë, së paku.

/ Abcnews.al