Cili vend respekton më pak lirinë e fjalës në internet, sipas raportit të Freedom House

schedule14:45 - 21 Shtator, 2021

schedule 14:45 - 21 Shtator, 2021

Liria e fjalës që gëzojnë përdoruesit e internetit në vende të ndryshme vlerësohet në raportin e saj nga organizata joqeveritare amerikane Freedom House. Raporti merr parasysh kufizimet në qasjen në internet pro-qeveritare që përpiqen të manipulojnë diskutimet në internet.

“Këtë vit, përdoruesit e internetit në 41 vende janë sulmuar fizikisht në shenjë hakmarrje për aktivitetin e tyre në internet”, tha raporti, duke theksuar se ishte numri më i lartë që nga mbajtja e të dhënave.

Autorët e hulumtimit theksojnë se në 56 nga 70 vendet e shqyrtuara, qytetarët u arrestuan ose u dënuan për aktivitetet e tyre në internet, një rekord prej 80%, sipas APE-MPE, duke cituar AFP.

Në tërësi, brenda një viti, 20 vende bllokuan periodikisht qasjen në internet për qytetarët.

Vende të lirshme dhe të cënuara

Islanda është e para në listën e vendeve me liri më të madh në internet, përpara Estoni dhe Kosta Rika, siç u bë në mbarë botën i parë vend që ka bërë hyrje në internet një të drejtë themelore të qytetarëve.

Përkundrazi, Kina konsiderohet vendi që respekton më së paku lirinë e fjalës në internet dhe atë që shtyp përdoruesit më disidentë.

Në nivel global, autorët e raportit akuzojnë qeveritë se kanë përfituar nga rregulloret e biznesit të teknologjisë për të justifikuar masat shtypëse.

Në të njëjtën kohë, ata kritikojnë vende të tilla si India dhe Turqia për legjislacionin e tyre që detyron mediat sociale të tërheqin çdo përmbajtje që konsiderohet fyese ose mund të ndikojë në rendin publik.

Në shumë vende, ligjet antitrust janë duke u hartuar për të kufizuar ndikimin e gjigantëve të teknologjisë si Google, Apple dhe Facebook, një përpjekje që Freedom House e sheh të justifikuar.

Shembuj

Numri i vendeve ku përdoruesit e internetit janë arrestuar ose keqtrajtuar për postim ka arritur një nivel të ri mes qershorit 2020 dhe majit 2021.

Incidentet më të dukshme të kësaj periudhe janë ndërprerjet e internetit në Mianmar dhe Bjellorusi , por të drejtat e përdoruesve të internetit janë kufizuar në të gjithë botën për të njëmbëdhjetin vit radhazi, tha OJQ -ja.

Ndër shembujt e cituar nga Freedom House është një student në Bangladesh i cili duhej të shtrohej në spital pasi ishte rrahur sepse dyshohej për “veprimtari antiqeveritare” në mediat sociale.

Një incident tjetër i raportuar është ai i një gazetari meksikan i cili u vra për postimin e një videoje në Facebook duke akuzuar një bandë për vrasje.

Ka pasur ndërprerje të internetit para zgjedhjeve të Ugandës në janar dhe pas zgjedhjeve të diskutueshme presidenciale në Bjellorusi në gusht 2020./abcnews.al