Brazili shiti iPhone 12 pa karikues, Apple e gjobit me 2 milion dollarë

schedule15:42 - 22 Mars, 2021

schedule 15:42 - 22 Mars, 2021

Shteti brazilian i São Paulo nuk është i entuziazmuar me Apple pasi ka lënë jashtë karikuesin nga kutia e iPhone 12.  Agjencia për mbrojtjen e konsumatorit Procon-SP e ka gjobitur Apple gati 10,55 milion R $ (rreth 1,92 milion dollarë amerikanë) për heqjen e adaptorit të energjisë nga familja iPhone 12 dhe prodhimet më të reja të iPhone të vjetër. Masa e Apple ishte një shkelje e Kodit të Mbrojtjes së Konsumatorit të vendit, sipas mbikëqyrësit.

Procon-SP i tha Apple rreth shkeljes së pretenduar në dhjetor. Apple u përgjigj duke përsëritur këndin e saj mjedisor, duke argumentuar se do të ulte emetimet e CO2 dhe minierat e rralla të tokës. Shënoi se shumë klientë tashmë kishin karikues rezervë. Sidoqoftë, agjencia nuk ishte e kënaqur me atë përgjigje. Gjatë lëshimit të gjobës, drejtori ekzekutiv i Procon-SP, Fernando Capez i tha Apple se duhej të respektonte ligjin brazilian.

Gjoba përfshin gjithashtu pretendimet mashtruese të rezistencës ndaj ujit. Apple supozohet se nuk pranoi të riparojë iPhone që kishin pësuar dëmtime të ujit nën garanci, pavarësisht se kërkonin aftësinë e pajisjeve për të mbijetuar zhytjen për periudha të gjata.

Ne i kemi kërkuar Apple për koment. Kompania mund të apelojë gjobën nëse vazhdon të kundërshtojë vendimin.

Gjoba është relativisht e vogël dhe nuk dëmton financat e Apple. Sidoqoftë, Apple mund të mos ketë shumë zgjedhje përveçse të ofrojë një koncesion nëse dëshiron të vazhdojë të shesë iPhone në Brazil. Edhe kompani të tjera janë përkulur para presionit. Samsung bëri një marrëveshje me Procon-SP për të paketuar një karikues “dhuratë” me para-porositë Galaxy S21, për shembull. Brazili ka një nga tregjet më të mëdha të telefonit në botë dhe kompanitë që kundërshtojnë rregullat e vendit rrezikojnë të humbasin shumë shitje nëse nuk janë të kujdesshëm./abcnews.al