Bandat në Meksikë rekrutojnë fëmijë përmes videolojërave

schedule10:34 - 21 Tetor, 2021

schedule 10:34 - 21 Tetor, 2021

Bandat në Meksikë kanë gjetur një mënyrë tjetër për të rekrutuar të rinjtë, sipas një deklaratë të qeverisë të mërkurën. Duke cituar humbjen e 3 fëmijëve që fatmirësisht u gjetën nga policia, autoritetet thanë së fëmijët ishin rekrutuar përmes videolojërave.

Në lojërat e platformave “Playstation, Xbox dhe Nintendo”, me “anonimitet” të plotë, kriminelët “krijojnë marrëdhënie” me të miturit dhe “fillojnë procesin e bindjes, rekrutimit”, shpjegoi zëvendësministri i Sigurisë Publike, Ricardo Mechia.

Krimi i organizuar gjithashtu përdor faqet e rrjeteve sociale si Instagram dhe TikTok, shtoi ai.   Më 9 tetor, në shtetin e Oaxaca, autoritetet gjetën tre fëmijë të moshës 11 deri në 14 vjeç, familja e të cilëve kishte raportuar zhdukjen e tyre. Një grua u arrestua.

Një nga fëmijët kishte qenë në kontakt me krimin e organizuar Barker në gusht përmes «Free Fire», një videolojë që mund të shkarkohet falas, sipas autoriteteve. Një nga anëtarët e bandave “i ofroi një punë në Monterrey” pasi mori numrin e tij të telefonit në Facebook.

“Puna” ishte “monitorimi i frekuencave të radios dhe paralajmërimi në rast të pranisë së policisë” për një tarifë prej “8,000 pesos” (rreth 360 euro) çdo dy javë, vazhdoi zëvendësministri. I mituri pranoi ofertën, duke i thënë edhe dy shokëve të klasës, shtoi Mechia.

Tre të miturit u takuan më 9 tetor, dhe  një grua i çoi pranë një stacioni autobusi para se të arrestoheshin.

Vala e dhunës

“Ne do t’u dërgojmë një mesazh familjeve, nënave, baballarëve, fëmijëve dhe adoleshentëve në lidhje me rreziqet e videolojërave,” tha Presidenti Lopez Obrador. Rrjeti Meksikan i të Drejtave të Fëmijëve (Red por los Derechos de la Infancia en Mexico, REDIM) tashmë ka raportuar se mijëra fëmijë rekrutohen çdo vit nga bandat, veçanërisht nga trafikantët e drogës.

Veprimtaria e këtyre bandave është e lidhur me valën e dhunës që përfshiu shumicën e 32 qyteteve të Meksikës, ku  gjatë vitit 2020 u regjistruan 36,579 vrasje ose mesatarisht 100 në ditë./abcnews.al