Arben Ahmetaj në shkollën profesionale në Lezhë

schedule16:02 - 14 Janar, 2018

schedule 16:02 - 14 Janar, 2018

Ministri i Financave, Arben Ahmetaj, apeloi nga Lezha që të gjithë punëkërkuesit aktivë të hyjnë në kualifikime falas. Arsimi professional, sipas minisitrit të Financave, është garanci për punësimin dhe rritjen e konkurrueshmërisë së ekonomisë.

Ministri i Financave, Arben Ahmetaj, i tregoi nxënësve të shkollës profesionale “Kolin Gjoka” në Lezhë se qeveria po ndërmerr një analizë të detajuar për të afruar nevojat e tregut me ofertën për punë.

“Ajo që unë dua të sjell në vemendje të shkollës, por në vëmendje të gjithë politikëbërësve, është fokusi i kurrikulumit tek ato industri që eksportojnë.
Viti 2017 ka qënë viti i parë kur në kontributin e ekonomisë, eksportet neto kishin kontribut pozitiv, për herë të parë. Po çfarë i bëri eksportet neto pozitive? Shërbimet, eksporti i shërbimeve, turizmi. Këtu duhet të jemi spektakolar, pasi shumë shpejt do të përballemi me sfidën se sa do arrijmë të mbajmë numrat e turizmit.
Në të njëjtën kohë, unë dua t’ju sjell në vëmendje që fundi i 2018, do ketë një moment shumë interesant në vend sa i takon ICT. Kompani serioze, përfshirë partnerë dhe joint vetures të Lufthansa, janë shtruar në tregun shqiptar dhe në fund të këtij viti punësojnë gati 300 punonjës dhe këtu besoj që kurrikulumi duhet të ketë një ngjyrë ICT, të rëndësishme, intensive dhe të shërbyer nga ne”

.
Kualifikimi i punonjësve, sipas ministrit të Financave, është një tjetër aspekt ku do të ndërhyet.

“Duhet të mendojmë më zgjuar për përputhjen me nevojat që ka tregu i punës me atë që afron arsimi profesional dhe me ato që janë në terrenin e punëkërkuesve aktiv. Një punëkërkues aktiv ka nevojë të kualifikohet për të qenë i punësueshëm. Unë jam duke përpunuar një Urdhër të Ministrit të Financave dhe Ekonomisë që do të detyrojë të gjithë punëkërkuesit të shkojnë falas në kualifikime”.

Ahmetaj gjithashtu premtoi kthimin e shkollës profesionale të Lezhës në një qendër multifunksionale model./abcnews.al