Algoritmi i ri që “mban larg” makinat autonome nga aksidentet

schedule14:51 - 15 Shtator, 2020

schedule 14:51 - 15 Shtator, 2020

Një makinë autonome nuk drejtohet nga një person, por kontrollohet nga një sistem i sensorëve dhe procesorëve. Në shumë vende, testet e makinave autonome janë realizuar për vite me radhë. Ndërkohë, disa studiues gjermanë pretendojnë se kanë zhvilluar algoritmin që i bën makinat autonome “të paprekshme” nga aksidentet për sa kohë drejtuesit në makinat e tjera veprojnë me përgjegjësi.

Studiuesit zhvilluan algoritmin me të dhënat e mbledhura nga automjetet, duke e testuar më pas në simulimet kompjuterike. Ata pretendojnë për të siguruar që automjetet autonome të lëvizin në mënyrë më të sigurt dhe se nuk do të shkaktojnë aksidente, pavarësisht nga trajektorja e tij e programuar.

Siguria vazhdon të jetë një sfidë e madhe për automjetet autonome, të cilat kanë kaluar nëpër prova të tjera në të gjithë botën.  Disa vetura që drejtojnë vetveten janë në fatalitete njerëzore

Duke supozuar që drejtuesit e tjerë ndjekin rregullat, algoritmi mund të marrë parasysh ngjarjet e papritura, siç është paraqitja e çiklistëve. Automjetet autonome mund të miratohen gjerësisht vetëm kur ata të jenë në gjendje të ngasin me më shumë siguri sesa shoferët.

“Rezultatet tona tregojnë se teknika jonë e verifikimit në internet mund të zvogëlojë në mënyrë drastike numrin e aksidenteve në trafik.”, thonë autorët e studimit nga Universiteti Teknik i Mynihut në punimin e tyre kërkimor. xh.d/abcnews.al