A mund të teshtijmë me sy hapur? Zgjidhet dilema

schedule09:18 - 2 Maj, 2022

schedule 09:18 - 2 Maj, 2022

Teshtitja ndonjëherë mund të jetë një telash, për shembull, nëse teshtitni ndërsa bëni grimin e syve. Në këtë moment, do të ishte më e përshtatshme të mos mbyllni sytë, por shumë njerëz e bëjnë këtë në mënyrë të pavullnetshme.

Ne vendosëm të kuptojmë pse teshtijmë dhe nëse mund ta bëjmë këtë me sy hapur.

Çfarë është teshtitja?

Teshtitja është një përpjekje e  koordinuar e pjesëve të ndryshme të trupit, e cila çon në një nxjerrje të mprehtë të ajrit përmes hundës dhe gojës. Ky reagim ndodh si përgjigje ndaj stimujve fizikë që prekin mukozën e hundës dhe ndihmon në pastrimin e rrugëve të frymëmarrjes. Prandaj, teshtitja është një pjesë e rëndësishme e procesit imunitar të trupit.

Kur keni nevojë të teshtini, truri ju dërgon sinjale që të mbyllni sytë, fytin dhe gojën fort. Pas kësaj, muskujt e gjoksit tkurren fuqishëm, më pas muskujt e fytit relaksohen po aq shpejt dhe ajri largohet me shpejtësi nga mushkëritë përmes gojës dhe hundës, duke bartur me vete pikat e pështymës dhe mukusit.

Sasia e grimcave që hyjnë në ajër si rezultat i një teshtitje mund të arrijë në 100,000 pika, duke zhvilluar shpejtësi deri në 100 mph dhe duke mbuluar një distancë deri në 26 këmbë.

Teshtitja më e gjatë e regjistruar ndonjëherë ka ndodhur në vitin 1983 dhe ka zgjatur për 976 ditë.

A mund të teshtini me sy hapur?

Shkencëtarët thonë se është e mundur të teshtini me sy hapur, por shumica e njerëzve i mbyllin sytë në mënyrë refleksive.

Ende nuk ka një përgjigje të saktë se pse teshtitja shkakton reagimin e pulsit. Megjithatë, shkencëtarët sugjerojnë se kështu mbrohet trupi ynë. Kur grimcat irrituese futen në hundë, trupi përpiqet të pastrojë rrugët e frymëmarrjes, duke shkaktuar një teshtitje. Duke mbyllur sytë, ne parandalojmë që mikrobet të futen në to.

Gjërat që na bëjnë të teshtimë

  • Grimcat e huaja irrituese
  • Irritimi i nervit kur shkulni vetullat
  • Alergji apo ftohje
  • Ushtrime që thajnë hundën dhe gojën
  • Reagimi ndaj dritës së ndritshme të papritur
  • Reagimi ndaj  ngrënies së tepërt
  • Disa njerëz duhet të teshtijnë vetëm një herë, ndërsa të tjerët e bëjnë këtë disa herë radhazi. Teshtitja vazhdon derisa të largoni irrituesin në hundë./abcnews.al