Dr. Alexander Andreev, një nutricionist rus, ka sqaruar keqkuptimet e zakonshme në lidhje me përfitimet dhe dëmet e qumështit.
Ai tregon në një intervistë televizive, se është e pamundur të marrësh sasinë e nevojshme ditore të kalciumit nga një gotë qumësht. Për shkak se një filxhan qumësht përmban 34% të kalciumit të nevojshëm për trupin në ditë dhe 14% të nevojave ditore për proteina.
Sipas tij, qumështi i pasterizuar nuk është i dëmshëm, por afati i ruajtjes së tij nuk është më shumë se një javë. Këshillohet të mos pini qumësht të papasterizuar nëse vlefshmëria e tij nuk është e sigurt dhe qumështi i tillë duhet të zjehet para se ta hani.
“Cilësia e qumështit varet nga lloji i ushqimit të lopës. Nëse është i mirë, cilësia e qumështit do të jetë e shkëlqyeshme, pasi do të jetë kremoze dhe do të përmbajë vitamina dhe minerale,” thotë ai.
Andreev thekson se qumështi i lopës mund të zëvendësohet me qumësht perimesh (kokosi, soje, bajame). Kjo nuk i bën dëm trupit, por është e lirë nga aminoacidet që gjenden në qumështin e kafshëve.
Specialisti tregon se qumështi është i dobishëm për trupin në të gjitha moshat. Sidoqoftë, nuk rekomandohet ushqimi i tij për fëmijë nën një vjeç me qumësht të shitur në dyqane.

